Sfaturi pentru protectia auzului

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Vatamarea auzului poate fi cauzata de orice zgomot ce depaseste 85 dB (A), iar expunerea zilnica la un astfel de zgomot necesita folosirea unui echipament de protectie, a urechilor adecvat.
Ca referinta, zgomotul produs de un camion sau alte utilaje grele este de aproximativ 90 dB. Un ciocan pneumatic produce 100 dB cand loveste in beton, iar o bormasina, surprinzator, depaseste uneori 110 dB. Angajatii care folosesc des ciocanul pentru nituit sunt expusi la pana 130 dB cu fiecare bataie.
Pentru a iti proteja colegii poti lua o serie de masuri, unele tehnice, altele organizatorice, pentru reducerea zgomotului perceput de acestia. In primul rand prevenirea colectiva primeaza in fata prevenirii individuale. Ca masuri tehnice, poti avea in vedere schimbari structurale pentru a reduce nivelul de zgomot sau reducerea propagarii zgomotului si in alte zone prin izolare aeriana. Daca aceastea nu sunt o optiune, atunci poti modifica procedurile de lucru astfel incat lucratorii sa fie expusi unui zgomot cat mai mic pe un interval de timp cat mai scurt. In privinta masurilor organizationale, ai putea stabili un program de reducere a zgomotului cu scule mai silentioase sau alternative care nu produc un zgomot foarte ridicat.
In privinta masurilor personale, obligativitatea iti revine sa te ingrijesti de faptul ca angajatii sunt echipati corect cu echipament de protectie a urechilor. O varianta economica ar putea fi antifoanele de tip dop de urechi. Sunt usor de folosit, confortabile atunci cand se poarta ochelari sau casca, iar urechile nu transpira. Dezavantajul ar fi cerintele igienice mari. A doua optiune ar fi castile de urechi, mult mai grele, insa ofera un nivel de protectie superior. Sunt usor de pus si dat jos si au intotdeauna o marime universala, reglabila. Dezavantajul in purtarea acestora sunt faptul ca se transpira, iar in combinatie cu praful pot cauza iritarea pielii. Sunt insa singura modalitate de protectie in situatii cu nivel de zgomot foarte ridicat.
Cum spuneam, este imperativ ca lucratorii in constructii sa poarte echipamentul de protectie a urechilor, echipament ce trebuie furnizat de catre angajator dupa ce a constatat nivelul de zgomot. Pentru stabilirea nivelului de zgomot se foloseste un sonometru acustic, insa daca zgomotul nu poate fi evaluat in acest fel (recomandat), tabelul de mai jos este orientativ in privinta alegerii echipamentului de protectie a urechilor.
Protectia redusa a urechilor (dopuri vata, dopuri silicon, casti usoare) | pana la max. 100 dBA |
Protectia medie a urechilor (dopuri, casti medii) | pana la max. 110 dBA |
Protectia ridicata a urechilor (casti heavy-duty) | pana la max. 130 dBA |
peste 130 dBA |
Nu este suficient sa fie echipati cu imbracaminte de protectie in timpul programului de munca, lucratorii trebuie sa primeasca instructiuni la intervale regulate cu privire la: pericole pentru auz, intretinerea echipamentului de protectie a urechilor si inlocuirea acestuia. Asa ca tine cont, preventia este cel mai bun mod pentru a pastra sanatatea lucratorilor in constructii si a asigura ca randamentul acestora este intotdeauna crescut si neafectat de vreun disconfort.