Patinajul pe role, miscare ideala pentru a fi in forma
6/6602
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Afla cum sa-ti alegi rolele perfecte pentru tine.Sportul face parte din viata ta, dar parca te-ai cam plictisit de activitatile indoor si abia astepti sa se incalzeasca si sa reincepi miscarea in aer liber. O idee excelenta pe care ti-o recomandam cu mare placere este ca anul acesta sa te dai cat mai mult cu rolele pentru ca e un tip de miscare foarte benefica pentru organism. Patinajul pe role ajuta la intarirea articulatiilor si a muschilor, creste flexibilitatea membrelor, produce o mare ardere de calorii, creste capacitatea pulmonara si ajuta la imbunatatirea coordonarii miscarilor,pentru a mentiona doar cateva dintre beneficii.

Dar cum iti alegi rolele ideale pentru tine Daca ai nevoie de sfaturi si de o descriere cat mai simpla de parcurs citeste randurile care urmeaza.
Dincolo de design si de faptul ca trebuie sa te simti confortabil cu rolele in picioare e foarte important sa intelegi si sa iei in considerare si partile mai tehnice descrise in continuare.

Duritatea rotilor de role

Un aspect important la care trebuie sa ai grija este duritatea rotilor de role care este masurata pe scala A (Durometru - unul dintre tipurile de clasificare a duritatii materialelor). Duritatea lor variaza intre 78A-93A (cu cat numarul este mai mare inseamna ca materialul este mai dur, mai rezistent).Rotile cu indice mare sunt mai rapide si mai durabile, iar rotile cu indice mai redus pot avea o aderenta mai buna si poti trece mai usor peste denivelarile din asfalt.

Asa ca in functie de tipul de patinaj pe care-l preferi te poti orienta si dupa duritatea rotilor: daca preferi un patinaj mai lejer sau esti la inceput de drum ar fi bine sa te orietezi dupa roti cu o duritate intre 78-82A, in schimb, daca preferi un patinaj mai dinamic, mai in viteza, poti alege roti cu duritate mai mare.

Este bine sa te asiguri ca rotile rolelor sunt cel putin din silicon, rolele mai performante au rotile facute dintr-un plastic special (o sa-l gasesti probabil sub descrierea `plastic PU`).

Diametrul rotilor de role

Diametrul rotilor este iarasi un criteriu esential in alegerea lor. Fii foarte atent la acest aspect, cu cat rotile sunt mai mari cu atat rolele vor ¬merge¬ mai repede, mai cu viteza. Asa ca ar trebui sa-ti alegi o dimensiune care sa se potriveasca stilului si cunostintelor tale in patinajul pe role.

Exista mai multe marimi de roti. Marimile se intrepatrund, dar e bine cand iti cumperi rolele sa te asiguri ca diametrul rotilor e in zona ta de interes.
- d.44¬59mm pentru patinaj agresiv (aggressive skating)
- d.68¬72mm pentru artistic inline skating.
- d.72¬90mm pentru patinaj recreational (role tip fitness)
- d.84¬110mm pentru role de viteza

Tipuri de role

Exista mai multe tipuri de role, fiecare dintre ele dedicat unui anume tip de patinaj.

Role reglabile-sunt rolele care au calapodul facut astfel incat sa fie reglabil in functie de marimea piciorului. De obicei, marimea calapodului la rolele reglabile variaza cu 3 marimi, adica in descrierea lor rolele sunt, de exemplu `Marimea 40-43`. Daca nu esti sigur ce marime ti se potriveste, mai ales ca la role e recomandabil sa porti si ciorapi un pic mai grosi pentru o mai buna protectie, e bine sa-ti alegi role reglabile.

Role marimi fixe - sunt rolele a caror marime e fixa, asa cum e si la incaltaminte.

Role agresive ¬ de obicei sunt role cu marime fixa, au rotile mici, si sunt dedicate patinajului agresiv, cu `figuri`, in special in skate-park-uri.
Role de viteza - sunt rolele cu rotile cele mai mari avand un diametru in jurul a 10 cm. Sunt dedicate celor avansati care prefera un stil de patinaj in viteza. De obicei nu au frana asa ca e nevoie de abilitati bune de patinaj pentru a te putea opri.Role tip fitness - reprezinta majoritatea rolelor si sunt rolele "clasice", folosite pentru plimbarile de recreere.

Rulmentii rolelor

Poate o zona un pic mai tehnica, dar importanta. De calitatea rulmentilor depinde usurinta ta in deplasarea pe role deoarece un rulment de calitate face ca rotile sa se invarta mai usor si astfel tu sa beneficiezi de un patinaj usor.

Rulmentii se clasifica dupa indicele ABEC care este prescurtarea de la Annular Bearing Engineering Council si reprezinta o scala standardizata la nivel mondial referitoare la toleranta in invartire a bilelor din rulment. Exista 5 grupe ABEC: 1, 3, 5, 7 si 9.

Cu cat sunt dintr-o clasa mai mare inseamna ca rulmentii sunt mai precisi, mai rezistenti si confera o viteza mai mare de rotire. Prin urmare daca vrei role mai rapide sunt recomandabili rulmentii ABEC 7 si, mai ales, ABEC 9, iar restul de clasificari sunt recomandate pentru rolele fitness.

Nu toti rulmentii au certificarea ABEC, asta insemnand ca sunt de o calitate slaba; ca un rulment sa fie bun trebuie sa aiba cel putin certificarea ABEC 1. Asa ca atunci cand iti cumperi role, ar fi bine sa te asiguri ca au cel putin o clasificare ABEC 3 la rulmenti.

Pe langa aceste detalii mai tehnice va mai oferim si un sfat: nu uitati de protectiile pentru patinaj. Poate ca sunt un pic deranjate, dar e bine sa purtati cel putin cotiere si aparatori pentru palme. Iar daca sunteti la inceput de drum in patinaj e bine sa purtati si genunchiere. Caderile de pe role pot fi dureroase si e bine sa ne protejam cat mai bine.

Sursa: www.susperole.ro