Ne ingrasam odata cu varsta?
6/6615
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
E adevarat, fenomenul la care se refera intrebarea din titlu este extrem de comun. Marea majoritate a persoanelor peste 40 de ani vad cu disperare cum, an dupa an, acul cantarului indica, incet dar sigur, tot mai multe kilograme, desi se hranesc la fel ca la 25 sau 30 de ani. Ba mai mult, dieta care i-a ajutat sa slabeasca 10 kg cu cativa ani in urma, acum nu mai da nici un rezultat. Care e explicatia si ce e de facut

In nici un caz nu va resemnati! Pentru ca raspunsul la intrebarea sus-mentionata este: DEPINDE! Mai exact, exceptie facand cazurile de deficiente hormonale sau de medicatii care impiedica scaderea in greutate, in general DEPINDE DE NOI!

Sigur, cauza fenomenului este, in principal, dieta si lipsa activitatii fizice. Obiceiurile culinare gresite, capatate inca din copilarie, genereaza efecte care se aduna in timp. Dar mai exista o cauza, nu mai putin importanta, despre care vreau sa vorbesc, si anume degradarea masei musculare, datorata vietii sedentare pe care o ducem. Muschii consuma energie, tesuturile grase nu. Pentru ca nu sunt folositi, muschii se atrofiaza de-a lungul anilor, consumand din ce in ce mai putin din caloriile zilnice pe care le inghitim, iar diferenta este stocata sub forma de grasime. Studiile facute de americani arata ca intre 20 si 50 de ani pierdem, in medie, cam un sfert de kilogram de muschi anual si castigam aprox. trei sferturi de kg de grasime.

Procesul este mai lent la inceput si se accelereaza spre 50 de ani. Solutia Exercitiile fizice, bineinteles. Dar ce fel de exercitii si cat de intense Aceiasi cercetatori recomanda ca doza minima 20 de minute de exercitii de forta, urmate de 20 de minute de exercitii aerobice, de doua ori pe saptamana.

Exercitiile aerobice, cum ar fi alergatul sau mersul pe bicicleta, sunt, incontestabil, benefice, dar nu contribuie la refacerea musculaturii. Studiile efectuate pe un numar mare de persoane care au practicat jogging-ul ani de zile arata ca nu au fost ferite de fenomenul castigului in greutate pe masura ce au inaintat in varsta.

Numai exercitiile anaerobe, de forta, refac si intaresc musculatura, iar cresterea masei musculare va consuma mai multe calorii zilnic, imbunatatind rata metabolica. Deci nu va multumiti cu alergatul prin parc, este benefic, desigur, dar nu e suficient. Intrati cu curaj in sala de forta si apucati-va de lucrul cu greutati!