De-a lungul timpului, s-au spus multe lucruri in legatura cu body-building-ul. Unele sunt adevarate, dar multe sunt doar vorbe neintemeiate.
In cele ce urmeaza sunt cateva mituri si adevaruri care au rezistat in timp. Daca nu ai auzit de ele, este timpul sa iei notite si sa le retii pe cele reale.
Lucreaza o anumita grupa de muschi pana la epuizare
Este total eronat! Majoritatea oamenilor cred ca pentru a vedea rezultatele cat mai repede trebuie sa aplici un extra stimul celulelor musculare. Intr-un cuvant, sa-ti lucrezi muschii pana la epuizare.
Este ok sa-ti lucrezi muschii intens, dar nu trebuie sa faci asta la fiecare sesiune, caci vei suferi de sindromul antrenatului excesiv in cateva saptamani si vei fi nevoit sa faci o pauza ceva timp.
Cea mai buna metoda este sa-ti faci un program care sa-ti permita sa lucrezi muschii intens, dar care sa includa o serie de sesiuni pe saptamana de scurta durata. Nu uita sa faci si o pauza de doua zile.
Mai mult de atat, daca nu ai o dieta bogata in carbohidrati, lucrand foarte intens masa musculara, vei risca sa distrugi rezervele de glicocen.
Cresterea in greutate inseamna muschi mai mari
Majoritatea barbatilor tind sa manace mai mult cand se apuca de body-building, considerand ca exista o legatura stransa intre greutatea corporala si masa musculara.
Nu intotdeauna este valabil. Daca nu mananci suficienti nutrienti de care are nevoie corpul tau, pentru a functiona asa cum trebuie si pentru a da nastere la noi tesuturi musculare, nu te vei face mai mare, indiferent de cate kilograme ai avea.
Este simplu.
Este posibil ca numarul kilogramelor sa creasca, fara ca tu sa-ti maresti masa musculara. Asta inseamna ca devii mai puternic fara sa te dezvolti.
Trebuie sa mananci mai mult ca sa te dezvolti
Sunt barbati care mananca tot si orice, in speranta ca asta ii va ajuta sa creasca muscular.
Este adevarat ca au nevoie de mai multe calorii, ca pentru a se mari, dar trebuie sa consultati un nutritionist inainte, pentru ca esti pe cale sa-ti creasca masa de grasime.
Renuntatul la sala inseamna kilograme in plus
Multi se tem ca in cazul in care nu merg o saptamana la sala, tot efortul depus se va duce pe apa sambetei.
Inainte de toate retineti ca trupul vostru dispune de asa zisa `memorie musculara`. Asadar, daca va planificati sa lipsiti de la sala de forta doua sau mai multe luni, puteti sta linistiti, pentru ca atunci cand veti reveni va va fi usor sa reintrati in forma de dinainte. Asta pentru ca muschii vostri isi vor aminti cum sa faca asta.
Sesiunile de forta n-ar trebui sa depaseasca o ora
Este o afirmatie perfect adevarata. Daca lucrezi mai mult de o ora, nivelul zaharului din sange va scadea, la fel si nivelul de testosteron. Cortizolul, hormon catabolic, cu rol in defalcarea musculara si a depozitarii grasimii, va creste.
Daca ti se pare ca nu poti sa faci toate exercitiile pe care ti le-ai propus in mai putin de o ora, atunci trebuie sa faci o selectie, sau sa cresti numarul zilelor de mers la sala. Daca ti-ai propus sa-ti lucrezi tot corpul de trei ori pe saptamana, dar nu reusesti sa faci exercitiile intr-o ora, atunci mergi de 4 ori pe saptama a cate o ora.
Lucrezi in ciuda durerii
Daca durerea este localizata doar la po anumita grupa de muschi si nu este foarte puternica, poti trece si adoua zi pe la sala, in schimb daca o simti adanc in tesut, ca si cum ar fi o ruptura de ligamente sau de muschi, atunci ami bine ai merge la medic. Altfel, vei agrava situatia.
Trebuie sa inveti sa-ti cunosti propriul trup si sa inveti ce fel de durere iti permite sa continui si care iti spune sa te opresti.
Pe langa toate acestea, ai nevoie de odihna, somn, nutritie si un program de antrenament care sa ti se potriveasca.