Jogging fara cusur

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Citeste randurile urmatoare si afla care sunt cele mai frecvente greseli intalinite la jogging si cum poti sa le eviti.
Greseala 1: Pantofi nepotriviti
Problema: Daca purtati pantofi de alergare prea vechi sau nepotriviti pentru acest sport este foarte usor sa va raniti
Solutia: Trebuie sa va cumparati pantofii de alergare de la un magazin specializat. Un vanzator antrenat va poate spune ce pantofi vi se potrivesc stilului vostru de alergare si piciorului voastu. Dupa ce ati cumparat o pereche potrivita de pantofi de sport trebuie sa stiti ca aceasta trebuie inlocuita periodic. Cela mai bine ar fi daca ati avea mai multe perechi pe care sa le purtati alternativ. In felul acesta durata lor de viat ava fi mai mare.
Greseala 2: Prea mult, prea repede
Problema: Multi dintre cei care alearga, mai ales cei neinitiati fac greseala de a alerga prea mult deodata. Cred ca in alergare cantitatea conteaza cel mai mult. Dar nu este asa. In acest fel nu reusesc decat sa se raneasca, sa faca febra musculara, intinderi, etc.
Solutia: -Trebuie sa fiti mai calculati si mai bine organizati atunci cand vine vorba despre cat de mult, cand si cat de des alergati. Daca abia v-ati apucat de alergat sau ati facut o pauza lunga cel mai bine este sa incepeti cu un mers si apoi sa imbinati mersul cu alergatul.
-Trebuie sa fiti atenti la dureri. Daca durerea creste cui cat alergati mai mult trebuie sa va opriti. Important este sa va ascultati organismul.
-In fiecare saptamana trebuie sa aveti macar o singura zi in care sa nu alergati deloc. Nu ignorati zilele de repaus. Ele conteaza foarte mult pentru ca atunci se reface organismul.
Greseala 3: Pasi prea mari
Problema: Una dintre cele mai des intalnite cauze de raniri in alergat este pasul prea mare sau calcatul pe calcai. Multi alergator gandesc ca daca maresc pasul ii ajuta in alergat, la viteza. Dar nu este adevarat. Maritul pasilor consuma energie.
Solutia: Aveti grija cum pasiti. Picioarele trebuie sa fie intotdeauna sub corp ca sa se pastreze echilibrul. Nu trebuie sa fie inaintea corpului.
Greseala 4: Pierderea controlului la coborare
Problema: Cand alearga la vale multi dintre alergatori au tendinta sa se aplece in fata prea mult, maresc pasul si isi pierd controlul.
Solutia: Cea mai buna metoda de a alerga la vale este sa va aplecati in fata dar usor si sa pasiti rapid cu pasi mici. Nu va aplecati in spate pentru a va frana.
Greseala 5: Miscari gresite in partea de sus a corpului
Problema: Unii dintre alergatori au tendinta sa isi miste mainile prea mult si in felul acesta obosesc repede. Iar unii incepatori au tendinta de a-si tine mainile ridicate in dreptul pieptului mai ales atunci cand simt ca obosesc. Au impresia ca asa este mai bine dar de fapt in felul acesta gatul si umerii se incordeaza si mai mult si se consuma si mai multa energie.
Solutia: Incercati sa va pastrati mainile la nivelul taliei. Stati drepti.
Greseala 6: Consum scazut de lichide
Problema: Multi dintre cei care alearga nu isi dau seama cat de multe lichid pierd atunci cand fac miscare si nu se hidrateaza indeajuns.
Solutia: Cei care alearga trebuie sa fie atenti la cat de multe lichide beau inainte, in timpul si dupa alergat.
Greseala 7: Haine nepotrivite
Problema: Unii dintre cei care alearga poarta haine total nepotrivite ï¿¢adica prea subtiri sau prea groase pentru vremea pe care alearga si in felul acesta nu sunt comfortabili si sunt expusi imbolnavirii.
Solutia: Este esential materialul din care sunt confectionate hainele voastre. Exista materiale speciale pentru costumatia alergatorilor care sa permita transpiratiei sa se usuce. Nu trebuie sa purtati nimic din bumbac de exemplu. Bumbacul va ramane ud. Iarna aveti grija sa nu va imbracati prea gros. Calculati cu 15-20 de grade in plus atunci cand va imbractai. Iar vara trebuie sa imbracati haine deschise la culoare.
Greseala 8: Prea mult antrenament
Problema: Multi sportivi care se antreneaza pentru diferite competitii se intampla sa exagereze cu antrenamentul si in acest fel nu isi acorda timpul necesar refacerii.
Solutia: Trebuie sa va mariti distantele pe care alergati treptat. Nu mariti distantele cu mai mult de 10 % pe saptamana. Tineti cont de timpul de odihna
Greseala 9: Viteza prea mare
Problema: Cand vine vorba de alergat pe distante mai mari multi sportivi incepatori fac greseala sa alerge prea repede de la inceput si obosesc repede. Spre sfarsitul cursei sunt epuizati.
Solutia: Puteti sa incercati ca intentionat sa alergati prima bucata mai incet si apoi sa cresteti ritmul treptat ca la sfarsit sa aveti cel mai mare randament.
Greseala 10: O alimentatie nepotrivita
Problema: Multi incepatori ignora importanta alimentatiei.
Solutia: Inainte cu circa o ora de cursa puteti sa luati o gustare. Trebuie sa contina carbohidrati si sa nu aiba grasimi, fibre si proteine. Pote fi unt de arahide, banane sau un bol de cereale cu lapte. In prima jumatate de ora dupa ce ati terminat de facut miscare este bine sa mancati ceva bogat in carbohidrati care poate sa contina si proteine. Si tineti cont de faptul ca pentru alergatori carbohidratii sunt cei mai importanti.
Noutati




