askmen.ro  »  LifeStyle  »  Sanatate  »  Ghidul suplimentelor: coenzima Q10

Ghidul suplimentelor: coenzima Q10

2/21279
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Coenzima Q10 este un compus natural ce se gaseste in fiecare celula a corpului. Produce energie pentru cresterea celulelor si functioneaza ca antioxidant. Coenzima Q10 sub forma de pastile a fost acceptata ca tratament pentru inima, sin 1974, in Japonia. In SUA, au fost aprobate ca suplimente in dieta.

Ce baneficii are asupra organismului

Coenzima Q10 este un antioxidant folosit in tratarea bolilor neurologice si ajuta la tratarea cancerului, a bolilor de inima, a presiunii inalte a sangelui si in tratarea migrenelor.

Cancerul

In 1961, oamenii de stiinta au observat la persoanele suferinde de cancer ca aveau o cantitate mica de coenzima Q10 in sange. Coenzima Q10 ajuta sistemul imunitar si protejeaza inima. In trei studii efectuate asupra femeilor cu cancer la san, s-a observat o imbunatatire dupa ce li s-a dat suplimente.

Afectiuni cardiovasculare

Cercetarile spun ca presiunea scazuta a sangelui poate fi reglata cu suplimente de coenzima Q10. Un studiu din 2001, in care au fost examinati 83 de pacienti cu presiune inalta a sangelui, au fost tratati cu 60 mg de coenzima Q10 sau cu pilule placebo. Cei care au luat coQ10 au observat o reducere cu 18 puncte in sistemul sistolic al presiunii sangelui, ceilalti au observat o reducere cu numai 2 puncte.

Prevenirea migrenelor

Cercetatorii elvetieni au declarat in 2004 ca migrenele sunt reduse cu mult in urma tratamentului cu CoQ10. Teoria lor este ca migrenele apar ca urmare a lipsei de energie din mitocondrii, prin urmare, coQ10 fiindresponsabila cu energizarea, reuseste sa mareasc activitatea cerebrala.

Coenzima Q10 se gaseste in inima, rinichi, ficat, uleiul de soia, sardine, macrou si alune. Nu au existat efecte secundare ale coQ10 luata in cantitati mari: circa 1200mg pe zi.

Riscuri asociate

Nu s-au inregistrat riscuri mari asociate consumul de coenzima Q10. totusi, pot aparea simptome precum pierderea apetitului, sensibilitate la lumina,iritabilitate, dureri de cap, slabeala, dureri abdominale. Mai mult de 100 mg luate pe zi poate cauza insomnii la anumite persoane. Coenzima Q10 ajuta la recuperarea in urma efortului fizic, dar nu imbunatateste performantele atletilor.