askmen.ro  »  LifeStyle  »  Sanatate  »  Efectele exercitiilor fizice asupra organismului

Efectele exercitiilor fizice asupra organismului

2/21405
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Exercitiile fizice practicate in functie de posibilitatile individuale, au o influenta binefacatoare asupra organismului la toate varstele, manifestandu-se hotarator asupra potentialului fizic, a capacitatii de munca, asupra procesului biologic de imbatranire.

Efectele imediate se traduc prin cresterea frecventei cardiace de la 60 - 80 / minut la 120 - 180 / minut, acceleratia respiratiei, accentuarea metabolismului. Efecte tardive: se modifica numarul si grosimea fibrelor musculare, muschiul isi imbunatateste tonusul si forta, se dezvolta circulatia sanguina, se mareste capacitatea de refacere a fibrei si face posibila munca fizica mai intensa si de mai lunga durata.

Inima creste in dimensiuni, cavitatile se dilata reusind sa pompeze cu fiecare bataie mai mult sange. Astfel, la persoanele antrenate, in repaus, sunt necesare, mai putine pulsatii pe minut pentru a realiza acelasi debit sanguin, in comparatie cu un neantrenat. Aceasta modificare a dimensiunilor inimii, departe de a fi daunatoare, este un fenomen de adaptare, de imbunatatire a economiei cordului, capacitatea inimii creste putand sa trimita cu fiecare bataie mai mult sange spre organele in activitate.

Pe masura ce omul inainteaza in varsta, se produce o sclerozare a vaselor sanguine fapt ce atrage dupa sine o proasta irigatie a tesaturilor. Antrenamentul fizic insa are un rol deosebit impotriva arterosclerozei si in intarzierea fenomenului de imbatranire. Exista multe cazuri de octo si nonagenari care datorita antrenamentelor fizice isi mentin o varsta bilogica realtiv tanara in ciuda celei cronologice.

Majoritatea dintre noi sunem capabili sa desfasuram o activitate zilnica profesionala in conditii optime, totusi, cand solicitarile sunt mai mari, ne gasim in situatia de a nu face fata si nu pentru ca suntem bolnavi, ci pentru ca ducem o viata sedentara. De aceea este necesar sa practicam exercitii pentru rezistenta ca: alergari, inot, schi, fotbal, mers. Daca vreti putem doar sa urcam si ca coboram un scaun, acasa, in camera. Preferabil este sa se practice alergari in aer liber, natatie, jocuri sportive.