Dependenta de antrenament
6/6654
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Intre motivatia si rigurozitatea cu care te tii de un program de antrenament si dependenta de antrenament exista o linie foarte fina si usor de trecut. Aceasta dependenta de a te antrena este un lucru pe care multi barbati l-au simtit, iar daca nu este contientizata si rezolvata rapid aceasta problema, poate duce la o viata neechilibrata.



Cauzele dependentei de antrenament
Exista doua cauze principale ale acestei dependente de a te antrena. Prima are legatura cu alimentatia dezordonata si poate sa plece chiar din copilarie. Daca atunci cand a fost copil, subiectul era supraponderal, are o imagine negativa despre corpul sau. De cate ori se uita in oglida il vede tot pe copilul acelas gras si de aceea trage si mai atre la sala.

A doua cauza este vanitatea. Mersul la sala te face sa arati si sa te simti mai bine, asa a unii cred ca vor arata mereu din ce in ce mai bine daca trag din ce in ce mai tare si mai mult. Cred ca daca arata mai bine decat barbatii normali, vor fi superiori acestora. De obicei asta duce la o marire a sedintelor la sala si se ajunge la dependenta de antrenament.

Fereste-te de simptome
Una dintre cele mai grave probleme la care duce aceasta dependenta este o viata neechilibrata. Spre exemplu, omul va pune antrenamentul pe primul plan, inaintea familiei, prietenilor si a altor obligatii. El nu se va intalni si distra cu ceilalti decat dupa ce isi termina antrenamentul.

Iata care sunt semnele de ingrijorare:
-refuzi intalniri cu femei pentru ca mergi la sala
-sa nu iesi in oras sau daca iesi sa nu mananci nimic din ce ar putea afecta procesul tau de dezvoltare
-izolarea sociala
-un sentiment de vinovatie daca intr-o anumita zi nu ai lucrat bine
-vei manca doar dupa ce termini exercitiile
-vei avea depresii din ce in ce mai dese
-nu te vei mai implica in activitati amuzante cu prietenii
-exersezi intr-o anumita perioada chiar de cateva ori pe zi
-daca lipsesti de la antrenament esti cu gandul numai acolo
-iti faci programul de zi cu zi tinand cont in primul rand de antrenament
-ti-este frica sa nu te accidentezi, pentru ca nu ai mai putea lucra.

Efectele negative ale dependentei de antrenament
Acesta dependenta iti va afecta serios sanatatea. La inceput vor aparea accidentarile usoare, avand in vedere ca muschii nu au timp sa se refaca intre antrenamente. Fara aceasta recuperare, tesutul muscular va incepe sa sufere din ce in ce mai mult, asta ducand la scaderea masei musculare si incetinirea metabolismului.

Dependenta de antrenament poate afecta si mintea, nu numai trupul. Multi dintre cei care ajung aici dezvolta sindromul numit "bigorexia," care inseamna ca vor simti in permanenta ca nu au destui muschi. Devin obsedati de tot ce inseamna mai mare. Multi dintre ei nu vor mai avea o alimentatie normala, ci vor incepe sa ia steroizi pentru a creste din ce in ce mai mult.

Psihologic, dependenta de antrenament duce la depresii, pentru ca sufera crezand ca nu au niciodata suficienti muschi. Cu toate ca muncesc mult mai mult decat oamenii normali care mai trec pe la sala, simt ca nu este indeajuns si incep sa aiba o imagine proasta despre modul in care arata.



Solutii
Daca iti dai seama la timp ca ai aceasta problema, va fi mult mai usor sa o corectezi. Trebuie sa te opresti putin si sa te gandesti calm la motivele care te-am impins prima oara sa mergi la sala. Ai facut asta pentru ca este sanatos Poate vrei sa iti imbunatatesti performantele sportive Sunt sanse mari sa incepi de undeva si sa se altereze aceste teluri pe parcurs. Daca motivele pentru care ai inceput nu mai sunt atat de actuale, nu trebuie sa gasesti altele, te poti chiar opri.

A doua solutie este aceea de a-ti face o lista in care sa iti scrii prioritatile si sa incerci sa analizezi la rece daca acesta este o prioritate. Trebuie sa castigi respectul altora nu prin cantitatea de muschi pe care o ai, nu daca asta inseamna sa te distrugi. Scapati de obsesia aceasta a antrenamentului, pentru ca va puteti pierde viata pe care o aveati.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro