Culturism ? program pentru incepatori

6/6592
label Sanatate autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Culturismul este un sport frumos, ce aduce armonie. Trebuie insa sa stii cum sa incepi. Majoritatea tinerilor abandoneaza acest sport dupa doar o luna sau maximum doua. Si asta pentru ca nu au rabdare sa creasca antrenamentele treptat si se grabesc exagerand si obosindu-se.

Imi aduc aminte prima data cand am intrat intr-o sala de forta. Eram atat de entuziasmat si fericit. In sfarsit eram acolo si eram inconjurat de toti ¬arnolzii¬ aceia. Nu stiam exact cu ce sa incep prima data si desi as fi vrut sa le incerc pe toate, primul intentia a fost sa ma duc la gantere. Si acolo am si ramas pentru o perioada lunga de timp. Toate celelalte aparate erau pline de necunoscut si imi era teama sa nu ma fac de ras. Repet, de-abia intrasem acolo. Nu voiam sa fiu de rasul salii.

Salvarea a venit atunci cand in sfarsit unul dintre instructori, care probabil mi-a vazut disperarea de pe fata, a venit si m-a ajutat.

Stiu insa prieteni care nu au avut aceeasi sansa si dupa mai putin de 3 saptamani in deriva printre greutati si apara, au renuntat. Este foarte important ca cineva sa te ajute si iti zica un program pe care sa il urmezi. Mai ales la inceput. Trebuie sa nu te extenuezi si sa exsersezi treptat grupele de muschi.

Daca esti la inceput si nu stii ce sa faci exact cand intri in sala, sper ca urmatorum program sa te ajute:

Gambe - Ridicari pe virfuri intr-un picior

Coapse (cvadriceps) - Genoflexiuni cu haltera pe umeri

Pectorali - Impins din culcat orizontal

Spate - Tractiuni la scripete, priza larga

Umeri - Impins de la ceafa cu haltera

Muschii lombari - Indreptari cu bara

Biceps - Flexia bratelor cu bara

Abdomen - Ridicari de trunchi

Triceps - Extensia bratelor din culcat cu haltera

Se vor executa cate trei serii din fiecare folosind doar greutati usoare. Ca numar de repetari va trebui sa incerci sa faci intre 10 si 15.

Intre fiecare serie faceti pauza de aproximativ 2-3 minute.

Sfaturi:

Nu conteaza atat de mult cate repetari faci la inceput. Este mult mai important ca exercitiile sa fie exucate corect.

Obisnuiesti corpul cu efortul. Treptat si cu rabdare. Nu degeaba exista vorba ¬graba strica treaba¬.

Pentru exercitiile mai complexe ar fi de preferat sa poti merge la sala impreuna cu un coleg sau prieten. La ridicatul la piept este important sa fie cineva deasupra care sa se asigure ca in caz de nevoie poate ridica haltera. Sau se te ajute incet doar cat sa treci peste diverse hopuri in ridicare.

Sa nu mai spunem ca faptul ca incepi exercitiile in paralel cu cineva apropiat te va determina sa depui mai mult efort si se va genera o mica competitie intre voi.