Carnitina este o substanta foarte la moda, recomandata mai nou in foarte multe diete si introdusa in retetele majoritatii produselor de slabit aparute in ultima vreme. Beneficiile ei sunt mult laudate de producatori, dar este oare chiar asa De fapt, ce este si cum actioneaza ea
Carnitina e o substanta produsa in mod natural de organism, in ficat si rinichi, indispensabila in procesul de ardere a grasimilor. Rolul ei este de a "escorta" lanturile de acizi grasi catre structura din interiorul celulei responsabila cu conversia grasimilor in energie, mitocondria, precum si de a conduce compusii ramasi in urma arderii afara din celula. Fara carnitina acizii grasi nu ar putea patrunde catre aceste "uzine", lipsind organismul de o sursa majora de energie. Intrucat muschii scheletici si inima sunt principalii utilizatori ai energiei provenite din arderea grasimilor, o cantitate insuficienta de carnitina va genera slabiciune musculara si functionare defectuoasa a cordului. In plus, grasimea neutilizata se va depune.
Conform parerii unor cercetatori, cantitatea sintetizata natural de organism plus cea luata din hrana, in special din produsele lactate si din carne, este suficienta pentru un adult sanatos. Totusi, suplimente de L-carnitina sunt recomandate in cazul sportivilor, a persoanelor care tin cura de slabire si in anumite boli, ce genereaza carente de carnitina in organism. L-ul pus inaintea denumirii se refera la polaritatea chimica a substantei si o deosebeste de D-carnitina, un produs inutil organismului, chiar toxic dupa unii cercetatori, deci atentie ce cumparati!
La sportivi, "cererea" de energie este mult marita si necesarul de carnitina pentru satisfacerea acestei cereri depaseste capacitatea organismului de a sintetiza substanta. In timpul unui efort prelungit, energia necesara functionarii muschilor provine, in proportie de 50 - 80% (in functie de intensitatea miscarii), din arderea grasimilor, deci suplimentarea carnitinei este indispensabila. Aceasta va sustine activitatea inimii si a muschilor, va intarzia instalarea oboselii. Pentru cei care tin cura de slabire, o cantitate crescuta de carnitina, in asociatie cu miscare fizica si o dieta nu prea bogata in carbohidrati, ajuta la mobilizarea depozitelor de grasime. De ce trebuie avut grija cu carbohidratii Pentru ca fluxul de insulina eliberat de pancreas ca urmare a ingerarii carbohidratilor se pare ca inhiba efectul carnitinei.
Carnitina mai este utilizata si in tratamentul unor boli de inima, precum si pentru scaderea colesterolului LDL (nociv) si pentru cresterea nivelului de colesterol HDL (bun). Pentru o absorbtie optima, se recomanda luarea carnitinei pe stomacul gol, adica cu o jumatate de ora inaintea mesei, inainte de un antrenament sau cam la doua ore dupa masa. Doza recomandata pentru cresterea performantelor fizice si / sau slabire este intre 500 si 2000 mg pe zi, de obicei luate in doua reprize.
Catalina Costache - administrator sala GENESSE