Totul despre acnee
6/6006
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Oricum ai lua-o, acneea este enervanta si stresanta. Hormonii joaca un rol major in dezvoltarea acneei, facand aceasta afectiune destul de comuna printre adolescenti, dar acneea poate aparea la orice varsta.

Acneea aparuta in adolescenta sau la maturitate poate dura luni intregi sau chiar ani pana sa fie tratata cu succes. In functie de severitate, acneea poate cauza leziuni emotionale dar poate lasa si cicatrici fizice.

Simptome

Acneea apare pe fata, pe gat, pe piept, pe spate, peumeri, acestea fiind zonele cu cel mai mare numar de glande uleioase. Acneea poate lua urmatoarele forme:

-comedoane, care se creeaza in momentul in care porii sunt blocati de secretii uleioase, celule moarte si uneori bacterii.

-papule, sunt mici inflamatii rosii care semnaleaza infectii in foliculul de par.

-pustule. Sunt similare papulelor, rosii si dureroase.

-noduli. Sunt mari, solide si dureroase la atingere. Se formeaza ca urmare a secretiilor adanci din foliculul firului de par

-chisturi. Sunt dureroase, excrescente la nivelul pielii si de cele mai multe ori lasa cicatrici.

Factorii de risc

Schimbarile hormonale din organism pot provoca agravarea acneei. Aceste schimbari sunt comune la:

-adolescenti
-femeile care sunt cu o saptamana inainte de menstruatie
-persoanele care iau anumite medicamente, incluzand cortizon

Alti factori de risc includ:

-expunerea directa la substante uleioase sau la anumite cosmetice
-daca cineva din familie a avut acnee esti predispus sa faci si tu
-frecarea sau presarea pielii de catre telefoanele mobile, sepci, gulere stramte.

Tratament

Tratamentul impotriva acneei inseamna reducerea producerii de ulei, grabire aprocesului de innoire al celulelor, lupta impotriva infectiilor produse de bacterii, reducerea inflamatiilor. Cu tot tratamentul nu vei vedea rezultate mai devreme de 8 saptamani, iar pielea ta poate arata mai rau inainte sa arate mai bine.

Tratamente de actualitate

Lotiunile anti-acneice pot inlatura sebumul in exces, ucide bacteriile si inlatura celulele moarte. Aceste produse sunt benefice in cazul in care suferi de acnee usoara. Daca nu functioneaza acest tratament, consulta un medic care sa iti prescrie tratamente mai puternice.

Antibiotice

Pentru acneea moderata si severa se recomanda antibioticele care reduc bacteria si lupta impotriva inflamatiilor. Vei fi nevoit sa urmezi tratamentul luni de zile si poate sa il combini cu alte produse.

Isotretinoin

Pentru chisturile adanci, antibioticele nu sunt suficiente. Isotrtinoin este un medicament puternic care poate trata acneea cistica care nu raspunde la alte tratamente. Tratamentul este foarte bun, dar necesita monitorizare din partea unui dermatolog, pentru ca exista efecte secundare neplacute.

Terapia cu laser si lumina

Terapia cu laser si lumina, ajunge pana in cele mai profunde straturi ale pielii, fara sa afecteze suprafata. Rolul acestei terapii este sa afecteze glandele producatoare de sebuum, astfel incat sa produca mai putin sebuum. De asemehnea este imbunatatita structura pielii.

Proceduri cosmetice

Abraziunea chimica si microdermabraziunea sunt utile in controlul acneei si rezultatele sunt foarte bune daca acest tip de tratament este combinat cu alte tratamente pentru acnee.

Prevenire

Exista cateva metode de prevenire a acneei:

-spala zona afectata de acnee de doua ori pe zi. prea multa apa poate irita fata. Foloseste zilnic o lotiune de curatare blanda, fara uleiuri, bazata pe apa.



-foloseste o crema speciala pentru acnee, sau gel care sa ajute la uscarea sebumului in exces.

-poarta haine usoare din bumbac. Uita de hainele stramte care tin de cald si irita pielea, de asemenea poarta cat mai rar posibil echipament de sport, pentru a preveni frecarea de piele.