Scotch-ul si whisky-ul scotian sunt bauturi nobile, perfecte pentru serile petrecute in cluburi selecte sau in intimitatea caminului, fumand un trabuc, ascultand-ul in surdina pe Frank Sinatra si rasfoind lenes paginile unui roman.
Consumatorii de scotch nu cauta in aceasta bautura doar o desfatare a simturilor, ci si o aroma anume, un gust unic ce le poate insufla ceva din farmecul batranei Scotii. Tara in care aceasta rafinata bautura s-a `nascut`.
Pe cat de placuta, pe atat de costisitoare poate fi delectarea in fata unui pahar de scotch original. Marile case de licitatii au incasat sume exorbitante in schimbul a cateva sticle din cele mai celebre si fine scotch-uri din lume.
`The Dalmore`, un scotch de o vechime destul de mare, la cei 62 de ani ai sai a fost vandut pentru 32.000 de euro. Trei ani mai tarziu, un `Te Macallan` din 1926 a fost cumparat cu 55.000 de euro. Nu cu mult timp in urma, 750 de ml de bun gust, apartinand marcii producatoare de scotch `Glenfiddch`, a fost adjudecat pentru 14.600 euro.
Nici o suma nu pare suficient de mare pentru licoarea peste care deceniile si-au pus amprenta, dandu-i o savoare pretioasa din toate punctele de vedere.
John Hansell, editorul revistei `Malt Advocate` (revista specializata in marci si soiuri de whisky), sustine ca motivul principal la cumpararea unui scotch foarte scump este calitatea. Dupa cum ar spune romanul, `dai un ban dar stai in fata…`
Totodata, cele mai costisitoare sticle de scotch sunt si cele mai rare, iar unele dintre ele, chiar extrem de rare. `Unul dintre cele mai rare whisky-uri, precum `Black Bowmore` s-a terminat in urma cu 10-20 de ani, iar acum este la mare cautare`, mai spune Hansell, citat de Forbes.
Martin Green, consultant al casei de licitatii McTears din Glasgow, Scotia, este de parere ca era digitala a impulsionat si mai mult vanzarile whisky-urilor scumpe. `Acum, licitatiile noastre se desfasoara in direct, pe Internet. Ne-am adresat intotdeauna unui public international, iar Internet-ul ne ajuta sa ne facem licitatiile cunoscute peste tot in lume`, a precizat Green. Casa sa de licitatii a reusit sa vanda sticle de scotch marca `Dalmore`, `Macallan` sau `Bowmore` pentru sume cuprinse intre 3.200 si 26.000 euro, sticla.
Tot ce putem face este sa speram ca o sa vina si ziua in care o sa dam peste romani care prefera ca stil de viata statul intr-un fotoliu din piele neagra de crocodil, admirand Picasso-ul de deasupra semineului, citind din paginile `Castelului` lui Kafka, iar ca desert pentru suflet sa soarba dintr-un fin si vechi scotch.
Gabriel Bujor, AskMen.ro