Traumele din copilarie cresc cu pana la 80% riscul de deces inainte de varsta de 50 de ani, se arata intr-un studiu publicat de DailyMail.
Studiul, realizat de Institutul Francez de Sanatate in colaborare cu ESRC International Centre for Lifecourse Studies in Society and Health de la University College London, a comparat motivele care au provocat 15.000 de decese premature ale unor persoane care au avut traume in copilarie la varstele de 7, 11 si 16 ani.
Pe lista traumelor se numara neglijenta parintilor, separarea parintilor sau incarcerarea unuia dintre parinti.
Pentru femei, riscul de a decedat inainte de varsta de 50 de ani a crescut direct proportional cu gravitatea traumelor suferite in copilarie.
Studiul a scos in evidenta faptul ca femeile care au suferit traume pana la varsta de 16 ani au inregistrat un risc de deces mai mare cu 66%.
De partea cealalta, barbatii care au suferit doua sau mai multe traume in copilarie au inregistra un risc crescut cu 57%.
Asocierea dintre traumele copilariei si moartea prematura au fost luate in calcul chiar si dupa ce au intervenit in discutie factori precum: nivelul de educatie, statutul social sau consumul de alcool si tutun.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca printre cauzele deceselor premature sunt legate de stres. Ei considera ca acei copii care au traversat evenimente negative au suferit schimbari la nivel hormonal si la nivelul sistemului imunitar, schimbari care au avut un impact direct asupra dezvoltarii psihice ulterioare.