Cu o origine care ne aduce pana in secolul X, in zona Caraibelor, se presupune ca trabucurile au fost introdu-se in Europa de catre Columb. Termenul de cigar are provenienta mayasa, si anume ¬siyar¬.
Imaginea trabucurilor nu a fost una atat de populara de la inceput. Ca si acum, de vina sunt in principal costurile de productie foarte ridicate. Embargoul impus Cubei in 1962 a ajutat insa extrem de mult, peste noapte trabucurile Cubaneze devenind foarte greu de obtinut si foarte pretioase datorita cailor ilegale prin care se ¬achizitionau¬.
Principalele tari producatoare sunt Republica Dominicana, Cuba, Mexic, Nicaragua, Honduras si Brazilia. Diferentele de arome si productie se pot simti imediat de catre un cunoscator.
Alegerea trabucurilor se mai poate face si dupa preferinte legate de dimensiuni sau forma.
Formele principale sunt:
Parejo ¬ forma clasica de trabuc
Torpedo ¬ forma de glont
Pyramid - cilindru
Perfecto ¬ este subtinre la capete si umflat in centru
Fumarea completa a unui trabuc se face in timp si poate dura chiar si 3 ore. Asta este si unul dintre motivele pentru care are un succes atat de mare. Un trabuc nu te grabeste niciodata si nu iti da senzatia ca trebuie sa il termini cat mai repde si sa pleci mai departe. Din contra, iti asigura starea de relaxare si devine o placere garantata. Il poti consuma in prezenta unui pahar de bautura fina si a unei carti bune. Timp este destul pentru a putea savura fiecare fum si fiecare pagina data.
Pentru cei pasionati, ritualual incepe in momentul aprinderii trabucului.
Primul pas este taiere capatului.
Acesta se face instrumente speciale: foarfece sau ghilotine foarte ascutite. Este important ca lamele sa fie bune pentru ca taiere sa se faca fara probleme, evitandu-se astfel ruperea trabucului.
Urmeaza aprinderea
Aceasta se face incet si fara graba. Trabucul trebuie rotit pentru a se aprinde pe toate marginile. In acest timp trebuie tras fum in mod repetat si cat mai ritmat.
Pentru aprindere se pot folosi chibrituri din lemn de cidru sau brichete dedicate fumatorilor de trabucuri.
Pastrarea
Cele mai importante accesorii sunt cu siguranta humidourile, niste cutii fabricate special pentru a pastra cat mai etans tigarile de foi. Astfel, nu se vor pierde calitatile si aromele.
Curiozitate:
Por Larranaga este cea mai veche marca de trabucuri cubaneze. Ea se produce fara incetare inca din anul 1834.
Alte marci celebre de ¬cubaneze¬ sunt Romeo y Julieta, La Carolina, Partagas, Hoyo de Monterrey, Fonseca, Maria Guerrero.
Trabucurile Montecristo, Cohiba, Cuaba sau Trinidad au inceput sa fie produse doar de foarte putina vreme.