Stiluri de viata sanatoase
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Mananci micul dejun in fiecare zi Mergi des pe scari Indiferent de obiceiurile zilnice, nu este nicio indoiala ca au impact asupra sanatatii tale. Chiar daca orice facem in rutina zilnica pare nesemnificativ, cu timpul, acestea se aduna. Daca mentinem un stil de viata sanatos, iti poti adauga ani de zile in agenda. Mai jos am ales 6 dintre cele mai comode metode de urmat zilnic.
1. Exercitiile fizice
Tehnologia a fost inventata pentru a ne face viata mai usoara, dar nu intotdeauna ne face si mai sanatosi. Exercitiile zilnice sunt cu siguranta de baza. Studiile sugereaza ca exercitiile fizice zilnice prelungesc cu trei ani speranta de viata. Chiar daca timpul liber este greu de gasit in ziua de azi, oportunitatile de a face sport se gasesc la tot pasul. Oricand poti sa mergi pe jos pana la munca. Nici macar nu trebuie sa mergi tot drumul. Mergi cu transportul public si coboara cu cateva blocuri inainte sa ajungi la job. Daca lucrezi intr-o cladire inalta, foloseste scarile. E foarte simplu daca esti creativ.
2. Mananca un mic dejun sanatos
Daca mananci o masa dimineata, cu siguranta ti-ai mai adaugat bile albe la longevitate. De-a lungul anilor, cercetatorii au ajuns la o concluzie privind beneficiile micului dejun. Cei care il servesc dimineata, sunt expusi mult mai putin la obezitate sau diabet. Un mic dejun este o cale sanatoasa de a incepe ziua. Pentru a beneficia la maxim de beneficiile micului dejun, medicii recomanda o masa bogata in proteine si carbohidrati. Cheia este sa mancam variat, pentru a mentine o mixtura sanatoasa de nutrienti.
3. Somnul
Somnul putin scurteaza viata. Cel putin la aceasta concluzie au ajuns unele studii realizate in ultimii 10 ani. Chiar daca nu se stie exact cate ore de somn avem nevoie cu adevarat, daca nu dormim nici macar sapte sau daca programul de somn este complet diferit fata de cel normal, exista riscul aparitiei unor boli grave precum cancerul, diabetul, obezitatea sau problemele la inima. Dar nu numai lipsa somnului poate sa fie periculoasa; si lipsa relaxarii este la fel de nociva. Stim cu totii ca stresul si anxietatea sunt ucigatorii relaxarii, asa ca descoperirea metodelor de relaxare ne pot salva viata, la propriu. Chiar daca este vorba despre muzica calsica, masaj, meditatie, sau alte metode, cu siguranta ne vor ajuta sa dormim linistiti.
4. Spalatul pe dinti
Spalatul pe dinti adauga 6.4 ani de viata, spune doctorul Michel Roizen in cartea sa, The RealAge Makeover. Chiar daca aceasta estimare pare cam departe de adevar, explicatia este plauzibila. Realitatea este ca o igiena orala saraca poate duce la boli precum gingivita sau parodontita. Aceste boli inflamatorii pot duce la ingustarea arterelor, o cauza comuna a bolilor cardio-vasculare. Prin simpla periere a dintilor in fiecare zi, scapam de bacteriile care cauzeaza aceste boli si protejam inima de necazuri.
5. Prietenii
Este o vorba veche care spune ca un prieten bun este mai ieftin decat terapia. Ciudat sau nu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta vorba este adevarata, chiar daca nu este vorba numai de prieteni. Orice retea sociala, chiar daca este vorba de biserica, de un club sportiv sau o clasa de gatit, poate avea un impact pozitiv asupra trupului si psihicului. Retelele sociale pot asigura o cantitate mare de informatii, motivatie si suport fizic si emotional.
6. Hidratarea
Trupurile noastre sunt formate din circa 70% apa, asa ca nu ar trebui sa fie o surpriza nevoia esentiala de apa pentru a supravietui. Folosim apa pentru a regla temperatura corpului, pentru a ne proteja organele si pentru a transporta oxigenul la celule. Pentru ca apa sa ne tina organismul sanatos, trebuie sa ne asiguram ca nivelul necesar este mentinut constant. Solutia este simpla: hidratarea. Chiar daca prescriptia ca organismul are nevoie de cel putin 2 litri de apa pe zi este un mit, nu inseamna ca mesajul este negativ. Atata timp cat stai hidratat, din diferite surse, nu numai apa, esti pe drumul cel bun. Lasa setea sa-ti fie ghid si bea pentru viata!
Noutati