Ouzo, tuica grecilor

7/7029
label Stil autorenew 24 Oct 2025, 11:59
Ouzo este tuica grecilor si seamana la gust cu raki-ul turcilor. Bautura traditionala in tara lui Zorba este obtinuta prin fermentarea anasonului si a altor ierburi. Fara pretentii de rafinament si finete, ouzo merge direct la `casa sufletului` atunci cand este consumat.

Daca iti place tuica sau palinca ceva mai slaba, atunci ouzo, cu gustul sau dulce, usor intepator, te va cuceri cu "forta" inca de la prima inghititura.

Aceasta bautura poate fi consumata fie simpla, fie in combinatie cu apa, caz in care se tranforma din incolora intr-o culoare alb-laptoasa.
1/11550.jpg

Istoria Ouzo
Istoria ouzo dateaza din vremuri antice, iar precursorul sau este considerat a fi tsipuro, o alta bautura greceasca care necesita mai multe distilari.

In 1932, producatorii tuicii grecesti au dezvoltat pentru obtinerea sa metoda distilarii folosind alambicul, metoda folosita si astazi. Cel mai mare producator grec de ouzo este Varvayanis.

La 25 octombrie 2006, Grecia a castigat dreptul de a fi unica tara in masura sa sa produca ouzo.

Uniunea Europeana recunoaste ouzo, tsipouro si tsikoudia ca fiind produse exclusiv grecesti si ca nicaieri in lume nu au voie sa se produca altele care sa poarte acest nume.

Nu numai ca aceasta bautura iti potoleste setea, dar te ajuta si in cazul in care suferi de o marmureala crunta. Ai nevoie numai de un pahar inalt umplut cu gheata pe care sa-l completezi apoi cu ouzo.

Il bei apoi pe stomacul gol si totul se va rezolva conform principiului "cui pe cui se scoate".

Sete buna!

Andrei Georgescu