askmen.ro  »  LifeStyle  »  Stil  »  De cate ori folosesti cuvantul "eu"?

De cate ori folosesti cuvantul "eu"?

calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Texas arata ca cei care spun mai des cuvantul "eu" sunt mai putin puternici si mai nesiguri pe ei decat cei care folosesc acest cuvant mai rar.

Cercetatorii afirma ca cei care folosesc des cuvantul "eu" se simt subordonati persoanei cu care vorbesc la nivel subconstient.

Cel care a condus cercetarea sustine ca pronumele spun multe despre lucrurile la care sunt atentii oamenii, titreaza descopera.ro.

Astfel, ele semnaleaza directia in care se indreapta atentia interioara a persoanelor. Drept urmare, cei care folosesc des pronumele "eu" sunt auto-reflexivi, insa pot fi foarte bine si nesiguri sau afectati de durere fizica sau emotionala.
¬Eu este un cuvant mult mai puternic decat realizeaza oamenii.

El schimba perceptia intr-o conversatie intr-atat de mult, incat specialistii in consiliere maritala sugereaza oamenilor sa foloseasca ¬eu¬ in loc de ¬tu¬ atunci cand se cearta cu partenerii sau cand discuta ceva emotional.

Cuvantul ¬eu¬ este considerat mai putin acuzator (asadar, ¬eu ma simt neauzit¬ an loc de ¬tu nu ma asculti niciodata¬). Lumea crede, in mod eronat, ca oamenii care sunt increzatori, au putere si un statut ridicat tind sa foloseasca ᅡeuᅡ mai mult decat oamenii care au unᅡ statut redus.

Acest lucru este complet gresit. Persoana cu un statut ridicat se uita la lumea din jurul sau, pe cand omul cu un statut scazut se uita la el insusi¬, declara autorul studiului.

El spune ca printre categoriile de oameni care folosesc des cuvantul eu se numara: femeile, cei care discuta fara probleme subiecte intime, tinerii, oamenii grijulii si persoanele anxioase si deprimate.

De partea cealalta, cei care incearca sa ascunda adevarul evita cuvantul eu, evitare cuvantului fiind catalogata drept o forma de distantare.

 

Cauta in site