Cum sa savurezi un trabuc
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
De curand iti spuneam care ar fi unele dintre cele mai scumpe hobby-uri, iar tabucurile nu lipseau din lista. Daca tot am adus vorba despre ele, ne-am gandit sa iti spunem si cum se savureaza asa ceva. Nu de alta, dar un barbat care apare cu un trabuc in public si nu stie sa il fumeze, lasa o impresie proasta. Mai bine renunti, decat sa te faci de ras.
Cum iti alegi trabucul
Modele sunt nenumarate. De la mici tigarete de foi, la marile Churchill, ai de unde alege. Daca nu ai inca experienta cat sa poti alege dupa gust, este important sa alegi dupa tarie, in prima faza. Trabucurile sunt cotate de la 1 la 3, in care 1 este cel mai slab, iar 3, cel mai puternic. Daca esti fumator, sau nu, e bine sa stii ca un trabuc nu se compara cu tigarile, deci nu te repezi la cel mai tare.
Un trabuc tare poate sa te dea peste cap, crede-ne. Tutunul este bine uscat si mult mai puternic decat ce gasesti intr-o tigara, asa ca cel mai bine ar fi sa alegi un trabuc soft, numarul 1. Poti sa evoluezi dupa, la celelalte. Sa iei din prima ceva prea puternic, ca dupa sa ti se faca rau, nu prea da bine in lume.
Ce firma alegi
Daca tot mergi pe asa ceva, ia un trabuc adevarat. Nu cauta produse europene, chiar daca sunt mai ieftine. Nu sunt ceea ce vrei. Un Punch, Romeo y Julieta (calitate moderata, dar totusi produse cubaneze) sau un Cohiba (deja un produs mediu spre high la preturile despre care vorbim) se gasesc lejer chiar si la benzinarii si costa pana in 15 E. Bucata, desigur.
Ti-am recomanda totusi sa nu iei de la benzinarii; trabucurile sunt pretentioase si trebuie depozitate corect, iar benzinariile nu au, majoritatea, umidificatoare. Cutiile improprii in care le tin, fara ambalaj propriu, faptul ca au fost atinse de X oameni, toate astea nu sunt puncte albe pentru benzinarii. Cauta deci un magazin de Liquor & Cigar.
De ce accesorii mai ai nevoie
O data ales, ar fi bine sa il tii intr-un ambalaj; fie in cutia cu care ti-a fost vandut (unele modele vin in ambalaje de carton sau in tuburi circulare metalice), fie in ambalaje universale (tuburi circulare de metal sau piele). Daca esti la inceput, iti sugeram sa nu investeti inca in asa ceva; port trabucul individual, ca si cutiile pentru acasa, pentru birou, sunt scumpe, si daca prima experienta cu trabucul te dezamageste, nu are rost sa ramai cu cutiile alea acasa, nu
Pe langa recipient, ai nevoie, si asta este foarte important, de o ghilotina. Trabucul trebuie taiat inainte de a fi fumat, si asta nu se face cu cutitul. Este o imagine pe cat de caraghioasa, pe atat de nefunctionala: trabucul se va rupe neregulat, iar tu vei avea mereu gura plina de mici bucati de foaie de tutun. Cum nu esti Clint Eastwood, cutitul sau dintii nu sunt o optiune, deci cumpara o ghilotina. Restaurantele si pub-urile din Bucuresti nu au asa ceva, din pacate, deci esti pe cont propriu aici. Nu in ultimul rand, o sa ai nevoie de o cutie de chibrituri. Un trabuc se aprinde cu asa ceva, ca sa nu ii alterezi savoarea cu gazul din bricheta.
Cum se fumeaza
Ok, ai reusit sa alegi trabucul, sa il pastrezi, sa ai la indemana toate accesorile. Cum il fumezi In primul rand, trebuie sa stii ca trabucul este un rasfat. Nu te grabi si savureaza toate momentele. Scoate-l si plimba-l pe la nas ca sa ii intelegi savoarea. Taie trabucul de la capatul unde are eticheta circulara. O taietura perfecta presupune sa tai exact in zona unde trabucul incepe sa se rotunjeasca, pentru a se inchide. Taie dintr-o singura miscare, altfel vei rupe tigara. Poti lasa sau nu eticheta; tine de tine daca vrei sa se vada ce fumezi sau daca eticheta te jeneaza la fumat. Aprinde un chibrit si plimba trabucul rotindu-l circular prin flacara, la capatul unde va fi aprins, cat sa inegresti usor capatul care va arde. Aprinde alt chibrit si aprinde trabucul; flacara trebuie sa atinga capatul tigarii; invarte-o in flacara si trage din tigara, cat sa o aprinzi uniform. Acum, o data aprins, bucura-te de el. Nu te grabi.
Trabucul se pufaie, nu se trage in piept. Nu conteaza cat de fumator esti, trabucul nu se trage in piept. In plus, este destul de puternic cat sa absorbi tutunul prin mucoasa cavitatii bucale, deci nu te lasa pacalit de ideea ca nu iti ajunge in plamani. Ai grija, daca il pufai prea tare, daca te grabesti, sunt sanse mari sa ametesti. Deci ia-o pe indelete.
In general, un trabuc poate fi savurat cat timp vrei, nu exista o eticheta privind timpul de fumat. Este ideal ca partea care se transforma in scrum sa fie uniforma pe toate partile (inseamna ca l-ai aprins corect) si sa fie lasata sa cada ea, singura, in scumiera. Trabucul se fumeaza cat doresti, cel mult pana la partea cu eticheta. Se lasa sa se stinga singur. Nu te sfatuim sa stingi un trabuc pe parcurs si sa il reaprinzi ulterior. E bine sa stii ca pentru non fumatori, mirosul este unul foarte putenic si agresiv. Mirosul va ramane in aer, par, pe barba, fata, haine. Specialistii recomanda purtatul hainelor de matase pentru fumatorii cu experienta.
Noutati