Cum sa iti transformi mansarda in spatiu locuibil
calendar_month 15 Iul 2020, 00:00
Daca ai o mansarda pe care nu ai folosit-o niciodata, trebuie sa stii ca poate fi amenajata destul de simplu intr-un spatiu in care sa iti petreci timpul cu prietenii, intr-un birou, intr-un loc in care sa te poti ocupa de pasiunile tale ori intr-o biblioteca. Posibilitatile sunt numeroase, iar amenajarea mansardei este o alegere excelenta pentru a te bucura de un spatiu de locuit mai mare. Avand o configuratie speciala, cu cel putin un perete inclinat, mansarda poate fi transformata intr-un spatiu original.
Exista numeroase modalitati ieftine si eficiente de a amenaja mansarda si de a profita la maximum de orice mic spatiu din ea. Insa, inainte de toate, daca ai folosit mansarda doar pentru depozitare, trebuie sa eliberezi spatiul. Daca, de exemplu, ai cumparat recent locuinta, iar mansarda este goala, este si mai simplu.
Accesul - scara interioara
Pasul urmator consta in a te asigura ca scara interioara care duce la mansarda este suficient de solida pentru ca tu sa fii in siguranta. Gandeste-te ce tip de scari poti sa instalezi, daca este mai bine sa le construiesti sau sa le cumperi gata facute, avantajele celor din urma fiind ca sunt solide, sigure si usor de montat. In materie de scari interioare, ai de ales intre cele drepte, clasice, confortabile, simple, cele cu turnanta, cele circulare sau elicoidale.
Daca ai un spatiu mai generos, poti alege o scara dreapta, sub care poti instala, de exemplu, un birou ori un loc de depozitare. Pentru optimizarea spatiilor mici, poti opta pentru o scara elicoidala sau in spirala. Si materialele din care sunt realizate scarile sunt importante pentru decorul general. Scarile interioare pot fi din lemn, metal, piatra, beton chiar si sticla, iar totul depinde de gusturile tale. De exemplu, lemnul te ajuta sa obtii o ambianta naturala si confortabila, in timp ce sticla si metalul vin cu o nota contemporana sau industriala.
Culorile
Alegerea culorilor depinde de cat de luminoasa este mansarda. Daca spatiul este mic, sunt de preferat nuantele deschise, pentru a-l largi vizual. De asemenea, se recomanda ca tavanul si peretii sa fie vopsiti in aceeasi culoare. Pentru o atmosfera confortabila, adauga stropi de culoare cu ajutorul obiectelor decorative, al pernelor de pe canapea sau al covorului.
Daca mansarda are grinzi vizibile, poti sa le pastrezi culoarea naturala, sa le lacuiesti sau sa le vopsesti, pentru o atmosfera dinamica si calda. Vopselele lucioase nu sunt recomandate, pentru ca pot accentua defectele din tavan si de pe pereti, cum ar fi micile crapaturi sau zgarieturi.
Sistemul de iluminat
Acesta este un criteriu esential in amenajarea mansardei, pentru ca multe dintre aceste spatii de sub acoperis nu beneficiaza de suficienta lumina naturala. Nu este nevoie sa faci mari investitii in sistemul electric. Poti folosi mai multe surse de iluminat plasate strategic, diverse lampi, lampadare si spoturi cu lumina calda. Daca mansarda dispune de ferestre in acoperis, poti instala jaluzele sau storuri care iti vor permite sa adaptezi fluxul de lumina in functie de nevoi.
Mobilierul
In mansarda, mobilierul este o parte integranta a designului interior. Delimiteaza zonele de care ai nevoie, de exemplu, pentru birou si spatiul pentru petrecerea timpului cu prietenii. Poti alege un mobilier facut pe comanda pentru spatiile mai mici, pe care sa il combini cu piese clasice, modulare. Opteaza pentru mobilier cu usi glisante, care nu necesita mult spatiu atunci cand le deschizi si le inchizi. De asemenea, poti folosi mobilier cu depozitare integrata, de exemplu, un pat, o canapea sau o banca.
Subestimate in trecut, mansardele sunt in prezent alegerea perfecta pentru crearea unui spatiu de divertisment, de lucru sau de relaxare. Profita de mansarda ta pentru a crea o zona suplimentara in locuinta, confortabila si practica.
Sursa foto: Unsplash.com
Noutati