Cum alegi un vin rosu de calitate

9/9938
label Stil autorenew 24 Oct 2025, 11:59
Pentru a gasi un vin rosu de calitate nu este suficient doar sa te uiti pe eticheta sticlei de pe raft, ci abia cand ajungi sa il desfaci poti afla ceva mai concret despre el.

Evident, indentificarea dupa pret, sticla si eticheta este cel mai important pas in alegerea unui vin rosu bun. In plus, in cazurile in care nu poti degusta produsul inainte de cumparare, aceasta indentificare este singurul lucru dupa care poti ghida pentru a lua decizia de cumparare.

Dar sa luam procesul de la inceput.
Eticheta
Eticheta iti ofera jumatate din cele mai importante informatii de care ai nevoie pentru a decide ce sticla vei alege sa deschizi ulterior.

Uita-te pe dupa vechimea vinului, dezvaluita de obicei prin anul de imbuteliere de pe eticheta, apoi dupa detalii despre aroma, miros, buchet, podgorie si daca a primit vreun premiu. Daca nu, e un lucru bun si daca scrie doar DOC - CMD pe el.
Pretul
Evident, si pretul este un indicator important al calitatii in anumite circumstante: daca este extrem de mic, este clar nivelul de calitate al vinului. Daca pretul este mare, indica de cele mai multe ori calitatea, insa uneori poate fi nejustificat, asa ca atentie!
Sticla
Forma si designul in general iti dau alte informatii despre vinul rosu pe care vrei sa il alegi, stilul se vede de la o posta. Nu te lasa pacalit de etichetele atragatoare si de adancitura din fundul sticlei despre care mitul spune ca ar indica un vin de calitate.
Mirosul
Ajungem la etapa in care ai decis sa cumperi sticla. Ai vazut cum fac degustatorii, invarte si tu vinul in pahar si miroase-l. Astfel poti identifica aromele de fructe sau altele. Regula spune ca, cu cat mai multe arome identifici, cu atat mai bun este vinul.
Cum ghicesti un vin prost
Poti ghici dintr-o singura privire ca un vin este prost si nu merita sa zabovesti aspura lui.

Evita dopurile de pluta, acestea contamineaza vinul cu fungi numiti TCA si ii da un gust neplacut.

Vinurile care au fost tinute la caldura si pastrate in conditii improprii au dopul impins in afara din cauza caldurii si presiunii acumulate in sticla. Gustul ajugne sa fie unul de ciuperci sau de mucegai, asa ca iata inca un aspect de verificat cand te afli in fata raftului cu vinuri.