Cele mai scumpe sortimente de cafea din lume

5/5608
label Stil autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Pentru multi dintre noi, startul unei zile reusite este dat de o cafea tare si aromata. Cunoscatorii insa, merg mai departe de atat si viseaza la cele mai scumpe sortimente de cafea, al caror pret ajunge la cateva sute de dolari pe kilogram.

Iata o lista cu cele mai scumpe sortimente de cafea din lume.
1. Cafeaua Kopi Luwac
Originara din Indonezia, aceasta cafea este obtinuta din excrementele unui mamifer, Luwac. Animalul se hraneste cu boabe coapte de cafea, pe care nu le poate digera. Ulterior, boabele sunt eliminate prin excremente. Are loc un proces de selectie si fabricatie destul de complicat, iar anual se produc cateva tone din acest sortiment de cafea.

Kopi Luwac este cel mai rar sortiment de cafea din lume, ceea ce face ca pretul pentru o jumatate de kilogram sa varieze intre 120 si 600 de dolari. Kopi Luwac a gasit o buna piata de desfacere in state precum Japonia si Statele Unite, dar exista o cerere din ce in ce mai mare si din partea altor tari.

In Romania, pretul pentru o suta de grame din acest sortiment este de aproximativ 400 de lei.
2. Cafeaua La Esmeralda
Acest sortiment de cafea provine din vestul Panama, de pe plantatia Esmeralda Jaramillo. Pentru o jumatate de kilogram, cei care isi doresc o cafea cu adevarat speciala, trebuie sa plateasca 100 de dolari.
3. Cafeaua St. Helena
Cafeaua St. Helena este produsa dintr-un soi de boabe ce cresc in Atlanticul de Sud, pe insula Sfanta Elena. Pentru 500 de grame din acest sortiment, poti ajunge sa platesti pana la 80 de dolari.
4. Cafeaua Fazenda Santa Ines
Pentru ca in cazul acestui sortiment de cafea procesul de fabricatie se face manual, pretul acesteia ajunge undeva la 50 de dolari pe jumatatea de kilogram.

Cafeaua Fazenda Santa Ines are un pronuntat gust de caramel.
5. Cafeaua Jamaica Blue Mountain
Dupa cum insusi numele o arata, aceasta cafea se cultiva in Jamaica, pe munetele Blue si este recunoscuta pentru gustul sau fin. Ca o curiozitate, putem aminti ca din acest tip de cafea se produce lichiorul de cafea Tia Maria.