Lumea vinurilor este una complexa pentru cei neinitiati.
Combinatia de savoare si mirosuri, poate intimida necunoscatorii. Adevarul este
ca lumea vinurilor nu trebuie sa fie un labirint, ci un loc incantator
daca intelegi cateva elemente de baza.
Urmatorul mini - ghid iti va oferi cateva nuante asupra
diferitelor tipuri de vin.
Vinurile rosii
Cabernet Saugvinion
Este unul dintre cele mai bune vinuri rosii. Cabernet
Saugvinion este recunoscut pentru savoarea si aroma sa bogata si intensa. Cand
vinul atinge pentru un moment cerul palatal, vei simti note de afine, coacaze,
zmeura si stejar. Senzatia de vin sec este data de acidul taninic.
Un astfel de vin se potriveste la branzeturi sau mese bogate
precum: carne de rata, coasta de vita sau berbec, pate, carne de iepure,
sosuri.
Sugestia noastra: Albamar Cabernet Saugvinion Reserve este o
alegere fina. Are o aroma bogata de fructe negre, petale de trandafir si
portocala. Este un vin sec, cu bogate arome de fructe usor acid si merge de
minune la un meniu pe baza de ciuperci.
Merlot
Este probabil cel mai accesibil vin rosu noilor cunoscatori.
De obicei cu un gust mai fin decat Cabernet Saugvinion, Merlot are note de
prune, stafide, ciocolata si vanilie. Poate fi savurat la orice mancare cu
savoare medie, dar cel mai bine merge la carnea de miel si de vita, dar si la
carnea de rata.
Merlot merge de minune si la mancarea italiana.
Sugestia noastra: Spanish Merlot, Gran Toc Hill Reserva
2000. Este un vin bogat, cu note de stejar, capsuni si la sfarsit o aroma fina.
E grozav la un risotto de ciuperci sau coaste de vita.
Pinot Noir
E cu o treapta mai jos decat Merlot. E un vin usor, delicat,
neted, dar complex. Culoarea sa difera: de la rosu deschis, la negru inchis si
in general are arome de capsuni si cirese, iar ocazional arome de pamant, cum
ar fi de ciuperci.
Poate fi servit la somon, carne de miel, pui, porc.
Bucataria frantuzeasca se bazeaza pe gatitul cu Pinot Noir. Acest vin se
potriveste la mancarurile simple si bogate.
Sugestia noastra: Twin Fin California Pinot Noir. Are un
usor gust matasos, culoare rubinie si arome de cirese, capsuni si vanilie.
Serveste-l la temperatura camerei la aperitive.
Vinurile albe
Chardonnay
Daca ai musafiri la cina si vrei sa le oferi un vin alb, nu
vei da niciodata gres cu Chardonnay. Este unul dintre cele mai populare vinuri
albe, in primul rand pentru ca este foarte echilibrat. De la un asemenea vin te
poti astepta la un complex extraordinar de arome: mere si pere cu adaos de
vanilie si unt.
Este cel mai popular vin in California, asadar merge la
bucataria stilata. Pui la gratar, somon, fructe de mare, avocado. Se potriveste
perfect si la bucataria frantuzeasca si la paste cu sosuri cremoase.
Sugestia noastra: Les Salices Chardonnay 2004 este un
Chardonnay cu o usoara aroma de lemn, piersica, mar, banana si miere. Este
ideal la un gratar.
Sauvignon Blanc
Este cel mai usor dintre vinurile albe si e recunoscut pentru
binecunoscuta sa savoare de citrice si ierburi. Se potriveste la mancarurile
usoare si carnea alba, mai ales la peste si fructe de mare.
Sugestia noastra: Fat Bastard Saugvinion Blanc, un excelent
vin franruzesc, bogat in aroma de fructul pasiunii, coacaze si iarba proaspat
taiata. E completat de carne alba la gratar, kebab sau peste alb pane.
Vinul rose
Asa cum le spune si denumirea, aceste tipuri de vinuri au o
tenta roz. Culoarea este derivata de la strugurii rosii, printr-o tehnica
speciala e transferat din pigmentul rosu al strugurilor in cel al vinului. Sunt
vinuri usoare si in general dulci, dar pot fi si seci, cu un iz de dulceata.
Vei gasi vinuri rose, numite, printre altele Blanc de Pinot
Noir, Cabernet Blanc, Pinot Gris si Vin Gris.
Se serveste cu mancarea condimentata.
Sugestia noastra: Henry of Pelham Rose este un rose cu arome
fructate si aciditate echilibrata. Face echipa grozava cu somonul sau salada
din fructe de mare.
Tot ce mai ramane de facut este sa le savurati alaturi de
persoana potrivita si sa o impresionati de cunostintele dumneavoastra rafinate.