7 sfaturi pentru sanatatea ficatului tau
1/11237
calendar_month 20 Mai 2023, 00:00
Ficatul este un organ vital pentru funcționarea organismului uman. Acesta îndeplinește o varietate de funcții importante, inclusiv eliminarea toxinelor din sânge, producerea bilei pentru digestie și depozitarea energiei pentru utilizarea ulterioară. Din păcate, multe obiceiuri de viață și alegeri alimentare pot duce la daune ale ficatului și pot compromite sănătatea generală. În continuare, câteva sfaturi simple pentru a ajuta la menținerea sănătății ficatului.

1. Limitează consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool este o cauză importantă a afectării hepatice, care poate duce la cicatrici permanente ale ficatului denumite ciroză și, în cele din urmă, la insuficiență hepatică. Pentru a menține sănătatea ficatului, limitează consumul de alcool la o singură băutură pe zi pentru femei și cel mult două băuturi pe zi pentru bărbați.

2. Susține funcția hepatică

Unele obiceiuri sau unele tratamente medicamentoase pot afecta, temporar, sănătatea ficatului. Din fericire, ficatul este un organ care se regenerează repede, cât timp îi sunt create condiții favorabile pentru asta. Îl poți sprijini cu ajutorul unor remedii naturale din plante. De pildă, silimarina este bine cunoscută pentru efectele sale de susținere a funcției hepatice și poate fi achiziționată fără prescripție medicală din orice farmacie sau magazin naturist.

3. Evită alimentele procesate

Alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi saturate, pot duce la acumularea de grăsime în ficat și la dezvoltarea bolii hepatice grase nonalcoolice, cunoscută în termeni medicali ca steatoză hepatică. Încearcă să eviți alimentele procesate și să optezi pentru variante mai sănătoase, cum ar fi legumele, fructele și proteinele slabe.

Există alternative hipocalorice de îndulcire a deserturilor, pe care merită să le iei în calcul, astfel încât să nu fii nevoit să renunți complet la dulciuri.

4. Menține o greutate sănătoasă

Excesul de greutate poate crește riscul de dezvoltare a steatozei hepatice, a cirozei și a altor probleme de sănătate. Pentru a menține o greutate sănătoasă, încearcă să consumi o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice în mod regulat.

Deși nu este cel mai bun indicator al unei greutăți sănătoase, indicele de masă corporală poate fi folosit orientativ pentru a determina dacă ai kilograme în plus. E bine să eviți curele de slăbire foarte drastice și să te orientezi către soluții mai lente și mai stabile, care se pot transforma într-un veritabil stil de viață.

5. Monitorizează medicamentele și suplimentele



Unele medicamente și suplimente alimentare pot avea efecte negative asupra sănătății ficatului. Monitorizează cu atenție tratamentele pe care le iei și consultă medicul dacă ai întrebări sau motive de îngrijorare.

Este important să știi că, de cele mai multe ori, există mai multe alternative de tratament pentru o problemă de sănătate și că nu toți pacienții reacționează în mod similar la administrarea unor anumite medicamente. Discută cu medicul despre rezultatele analizelor tale și despre felul în care te simți, astfel încât să identificați împreună cele mai bune soluții.

6. Consumă alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții ajută la protejarea celulelor ficatului de diferiți factori agresori și îmbunătățesc funcția acestora. Consumă alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure, ciocolata neagră, nucile și legumele cu frunze verzi pentru a susține starea de sănătate generală a organismului.

Nu uita că există o strânsă legătură între funcția hepatică și modul de funcționare al celorlalte sisteme de organe, iar deteriorarea unuia dintre ele se asociază cu o suprasolicitare hepatică.

7. Bea suficientă apă

Oricât ar părea de banal, hidratarea adecvată este extrem de importantă pentru întregul organism, inclusiv pentru menținerea sănătății ficatului. Apa ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la hidratarea organismului, ceea ce poate îmbunătăți funcția ficatului.

Apa contribuie la transportul intra- și extracelular al nutrienților și este esențială pentru sănătatea celulară. Un consum adecvat de apă susține funcția renală, aflată într-o strânsă interdependență cu funcția hepatică. Prin urmare, ai grijă să te hidratezi suficient, cu atât mai mult în zilele călduroase sau atunci când depui efort fizic.

În concluzie, menținerea sănătății ficatului este esențială pentru sănătatea generală a corpului. Dacă ai orice fel de griji cu privire la sănătatea ficatului, adresează-te medicului pentru evaluare și tratament adecvat.

Sursa foto: Shutterstock