5 lectii practice de intelepciune de la calugari
1/11073
calendar_month 03 Mar 2021, 00:00
(Liniștea de zi cu zi vine din cunoașterea și antrenarea minții. Află cum)

Un proverb popular spune că a fi cel mai bun înseamnă a nu renunța niciodată. Iar a nu renunța niciodată presupune un proces continuu de învățare și rafinare a înțelepciunii dobândite în fiecare zi, puțin câte puțin, pas cu pas.

O sursă valoroasă de învățare pentru bărbați, dar și femei, o reprezintă practica călugărilor. Călugării sunt oameni care provin din tot felul de medii şi care au ales să se schimbe, să iasă din suferință și să-și conducă viața după alte principii.

De exemplu, înainte de a aplea la înțelepciunea călugărilor, Matthieu Ricard, supranumit „Cel mai fericit om din lume", a fost biolog, iar Andy Puddicombe, cofondatorul aplicaţiei pentru meditat numită Headspace, s-a antrenat să facă parte din trupa unui circ. Călugării nu sunt oameni speciali ci au crescut la fel ca tine, mergând la şcoală şi copilărind într-un orăşel, muncind alături de familie. Însă ceva, la un moment dat, a provocat un declic și viața lor nu a mai fost la fel din acel moment.

Iată 5 lecții de la călugări pe care să le pui în practică de azi. Nici viața ta nu va mai fi la fel!

[1] Continuă să încerci până reușești

Cea mai importantă lecție de viață pe care o poți învăța de la călugări este să încerci ceva de 3 ori (poate chiar de 4 ori), după care să abordezi problema din perspective diferite până reușești să-i dai de capăt. Dacă continui să încerci, până la urmă vei ajunge unde îți dorești. Cheia este să nu renunți și să fii deschis la acceptarea altor puncte de vedere.

[2] Răspunsul la întrebarea ta se află în interiorul tău

Gândește-te la următoarele: un proverb chinez spune că "Profesorii îți deschid ușa, însă trebuie să intri singur."

Călugării Taoiști spun că "Pentru a face o masă cu patru colțuri, maestrul arată elevului cum să facă un colț. Este de datoria elevului să-și dea seama cum să le facă pe celelalte trei." Procedau așa deoarece doreau să-l pregătească pe elev să facă față în mod eficient problemelor din lumea reală. Totul pornește de la perspectiva asupra lucrurilor.

În viață, atunci când încercăm lucruri noi, intrăm pe "teritorii" noi cu o cantitate mică de informații. Lumea înconjurătoare nu are toate răspunsurile pentru noi, de aceea trebuie să le căutăm în interior nostru, accesând înțelepciunea maiestrului interior. Unul dintre primii pași este să pui în practică învățăturile din cartea “Gândește ca un călugăr”.



[3] Adevărata înțelepciune vine din nereușitele în viață

Dacă constați că te enervezi de fiecare dată când nu îți ies planurile sau ceva nu merge bine, ia în considerare meditația.

În loc să renunți la proiect sau la locul de muncă, învață să devii din ce în ce mai bun la a gestiona eșecurile, nereușitele, dezamăgirile.

Meditația pentru părea dificilă pentru un începător, dar nu este. Secretul este să nu renunți și vei vedea că vei deveni din ce în ce mai bun, cu timpul. Începe cu 5-6 minute, și adaugă mai mult timp de la o zi la alta, pe măsură ce vei simți nevoia să rămâi mai mult în liniștea și centrarea pe care ți-o aduce meditația.

Momentele grele reprezintă ocazii de a învăța mai multe despre tine și ceea ce trebuie să faci pentru a deveni mai puternic.

[4] Meditația te va ajută să îți cunoști egoul

Egoul este acea parte din noi care percepe toată realitatea prin filtrul comparației. Nu e cazul să te simți vinovat, căci aproape toată lumea se compară cu colegii de muncă sau prietenii, rezultând multă suferință atunci când comparația nu este în favoarea noastră.

Când vei începe să meditezi, vei observa gândurile bazate pe comparație, o alimentează și te fac să te simți inferior sau mai puțin bun decât ceilalți. Cu perseverență în meditație, aceste gânduri vor fi tot mai clare și vei reuși să te separi de ele. Vei învăța să le observi dar să nu le mai dai crezare, să nu te mai simți inferior și să renunți la ceea ce faci. Vei învăța să nu te mai învinovățești și să simți că te apropii de depresie. Merită să începi să meditezi pentru că miza este mare: vei identifica cu claritate egoul tău și vei învăța să te separi de el, fiind în același timp recunoscător că el există.

Asta este unul dintre rezultatele practicării meditației: te separi de acea parte din tine care adoră comparația (cu alții, cu un scenariu ideal, cu un standard moral ridicat etc.) și înveți să trăiești o viață ce nu este condusă de ego. Egoul nu este dușmanul nostru, ci o unealtă pe care trebuie să învățăm să o folosim în avantajul nostru. Librăria online dedicată descoperirii sufletului are o ofertă foarte generoasă de cărți despre meditație, indiferent de nivelul fiecăruia de practică.

[5] Răbdarea este o virtute

Cunoști persoane care te lasă să aștepți? Și asta te scoate din minți?

Iată o ocazie excelentă să înveți să nu te deranjeze condițiile externe, pe care tu nu le poți controla. Cartea “Gândește ca un călugăr” de Jay Shetty te va învăța să nu te mai supere astfel de momente (ca așteptatul în van la restaurant sau o întâlnire), indiferent în ce arie a vieții tale se întâmplă.

Îți dorești să nu te mai supere nimic din ceea ce se întâmplă în jurul tău? Incepe chiar de azi antrenamentul alături de călugărul lui Jay Shetty. Răbdarea este darul nostru de calm interior, cu care ne-am născut. Activează-l!