3 aspecte de care e important sa tii cont atunci cand vrei sa cumperi o casa in afara orasului
1/11228
calendar_month 16 Mar 2023, 00:00
Iti doresti o casa in afara orasului pentru a scapa de zgomot, agitatie si poluare? Ti-ai stabilit bugetul pe care poti sa il aloci si iti este clar care sunt nevoile pe care noua proprietate va trebui sa le indeplineasca? Inainte de a semna un contract, pentru a nu regreta ulterior decizia luata, ia in calcul si sfaturile de mai jos. Iata 3 aspecte de care e important sa tii cont atunci cand achizitionezi o casa.

Accesul la retelele de utilitati

Ca sa te bucuri de confort, indiferent ca vorbim despre o casa de vacanta sau despre noua ta casa permanenta, este necesar sa verifici accesul la retelele de utilitati (electricitate, gaz, canalizare, apa). E important sa iei decizia de achizitionare in cunostinta de cauza.

Pentru situatiile in care nu se poate face racordarea la reteaua de utilitati, poti apela la variante alternative.

Daca hotarasti sa cumperi o casa intr-un peisaj idilic, dar izolat, si nu ai acces la curent electric, poti folosi un generator electric sau chiar panouri fotovoltaice. In lipsa bransamentului la apa curenta, vei apela probabil la un put cu hidrofor. Daca nu ai acces la canalizare, verifica cu atentie starea fosei septice, daca exista. Poate trebuie refacuta sau chiar construita de la zero.

De asemenea, chiar si in proximitatea oraselor mari sunt zone care nu sunt racordate la reteaua de gaze. In acest caz, simpla montare a unei centrale termice pe lemne poate reprezenta solutia ideala pentru a avea confortul termic dorit si pentru a te bucura de apa calda.

Zona in care este amplasata casa

Pentru a evita neplacerile, informeza-te cu atentie despre zona in care este amplasata viitoarea ta casa.

Vecini

Discuta cu vecinii, daca este posibil, pentru a-ti face macar o minima impresie despre ei. De asemenea, ia pulsul zonei in diverse momente ale saptamanii si la diferite ore din zi. Observa, de exemplu, daca in weekend linistea e tulburata de petreceri.

Vecinatati

Descopera vecinatatile si ritmul de dezvoltare imobiliara al zonei. Strange informatii si formeaza-ti o imagine cat mai completa a realitatii: poate vantul aduce un miros neplacut, poate sunt multe baruri zgomotoase, poate in apropiere trece o cale ferata sau o strada intens circulata.

Puncte de interes

Pentru a nu pierde mult timp pe drum, ia in calcul distanta dintre casa si zonele importante pentru tine (loc de munca, spitale, piete sau magazine, parcuri, spatii de joaca). In plus, cerceteaza traficul in mai multe momente ale zilei. Chiar daca ai masina, ideal este ca in zona sa existe si optiuni de transport in comun.

Drumuri de acces

Verifica in prealabil care este calitatea infrastructurii rutiere. Poate drumul arata bine intr-o zi frumoasa, dar cat de practicabil este el atunci cand ploua abundent sau cand trebuie deszapezit? Descopera daca exista iesiri rapide spre drumuri de acces nationale. Afla daca masinile serviciilor de urgenta pot ajunge usor la tine si au acces facil la proprietate.

Panorama

Vederea pe care o ofera proprietatea influenteaza calitatea starii emotionale. Evita incaperile lipsite de lumina naturala si privelistile fara spatii verzi, obstructionate de alte constructii.

Calitatea constructiei si starea generala a casei



Inainte de a lua decizia de cumparare, afla care este calitatea constructiei si modul in care a fost casa intretinuta (daca nu e noua). Daca trebuie sa faci anumite renovari, ia in calcul bugetul, timpul si efortul necesare.

Nu te lasa pacalit de peretii prospat vopsiti sau de un aspect ingrijit. Apeleaza la expertiza tehnica a unui specialist. Acesta iti va putea spune daca sunt probleme in zonele cu adevarat importante, precum și care este starea structurii de rezistenta sau a fundatiei.

E necesar sa afli daca exista modificari pe care casa le-a suferit de-a lungul timpului. De asemenea, nu iti doresti probleme cu instalatiile electrice sau sanitare.

Izolatia casei este importanta, observa daca se ventileaza bine sau daca sunt zone in care se formeaza condens, igrasie sau mucegai. Verifica beciul, subsolul sau podul dupa o zi ploioasa pentru a vedea daca apar infiltratii de apa.

Fii atent si la compartimentarea casei. Daca e facuta intr-un mod profesionist, ea valorizeaza la maximum spatiul existent (modul in care sunt amplasate camerele, holurile, spatiile de depozitare sau baile).

Pentru a nu regreta achizitia facuta, verifica accesul casei la retelele de utilitati, zona in care este, precum si calitatea si starea constructiei.

Sursa foto: pixabay.com