Un nou studiu al Universitatii New South Wales din Australia a aratat ca poti arde de trei ori mai multe grasimi daca imparti timpul de antrenament rezervat pentru o zi in mai multe zile. Un progres bun se vede la alergare. 15 minute pe zi de alergat, de trei ori pe saptamana, sunt mult mai eficiente decat o ora de alergat intr-o singura zi.
Acest tip de antrenament nu se limiteaza doar la mentinerea sanatatii inimii, la arderea de grasimi sau economia de timp. Muschii tai vor invata sa se contracte mult mai puternic, iar durata de viata va creste, datorita faptului ca arterele din corp se vor curata mult mai bine de colesterol. Cum se practica acest antrenament
Lectia 1
Cand muschii se contracta rapid in timpul antrenamentului intens, tind sa foloseasca toata energia. In aceasta situatie, organismul cauta sa arda grasimi. In timpul procesului de ardere, corpul isi pierde abilitatea de a elimina produsii metabolici din muschi. Asta inseamna o adunare de amoniac si toxine, care slabesc muschii.
Lectia 2
Cand se fac pauze scurte intre intervale lungi si epuizante de exercitii, de fiecare data repetarile incep cu un minus de energie, iar muschii sunt obositi. Antrenamentul pe intervale ajuta sangele sa transporte mai mult oxigen spre celule, acestea il folosesc la randul lor mai eficient, iar numarul enzimelor producatoare de energie creste semnificativ. Mai mult, perioada de recuperare intre antrenamente forteaza organismul sa arda grasimi si in pauze.
Lectia 3
Sunt o multime de metode pentru a face un astfel de antrenament. Cu timpul poti ajusta durata de recuperare intre exercitii si pauze, poti schimba intensitatea efortului depus si chiar durata de lucru. Acest program are rezultate uimitoare si este perfect pentru cei care evita antrenamentul de rezistenta.
Pentru a testa cat de bine sunt eliminate toxinele din organism, cercetatorii australieni au realizat un experiment la care au participat 66 de studenti (36 de barbati si 33 de femei). Subiectii au pedalat la maximum de putere pe o bicicleta mobila, timp de doua minute, la intervale de 1 minut. Asta inseamna doar 10 minute de antrenament. Chiar si cu incalzire si odihna, nu s-au pierdut mai mult de 20 de minute.
Dupa trei saptamani si un total de noua sedinte, toti cei 69 de participanti au observat imbunatatiri enorme. Maximul de oxigen pe care-l puteau consuma ¬ fitness-ul cardiovascular ¬ a crescut in medie cu 11 procente. Mai mult, au putut pedala cu 12% mai mult timp si cu 44 de procente mai intens. Dupa sase saptamani, progresul era si mai mare ¬ o crestere de 18 procente in fitness, 17 in pedalare si 100% intensitatea exercitiilor.
Pentru a ajunge la aceleasi rezultate, trebuie sa-ti masori foarte exact efortul si antrenamentul. Sa presupunem ca nu ai o aparatura specializata precum cercetatorii, insa iti poti monitoriza foarte usor bataile inimii.
Ritmul maxim al batailor inimii este 220 minus varsta ta. Daca ai 28 de ani, numarul tau magic este 192 de batai pe minut. Scopul primei sesiuni de antrenament este sa ajungi la 173 (0,90 X 192) de batai pe minut la fiecare interval. Daca privesti monitorul si nu ai ajuns inca acolo, impinge in pedale pana cand reusesti. Dupa doua minute odihneste-te. Daca nu ai un aparat care sa-ti monitorizeze bataile inimii, foloseste metoda clasica. Imediat dupa fiecare interval, pune-ti degetele in stanga marului lui Adam sau la incheietura mainii. Cand simti pulsul, numara pentru 15 secunde, dupa care inmulteste cu 4. Poti schimba bicicleta mobila cu alergatul, cand te simti in stare sa alergi foarte tare.