Antrenamentul spatelui
6/6666
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00




Musculatura spatelui este deosebit de importanta pentru ca este una din cele mai mari grupe ale organismului si sustine in intregime trenul superior. Viata pe care o ducem este in mare parte sedentara - avem job-uri care ne tin multe ore pe scaun, sau, dimpotriva, multe ore in picioare, ne deplasam cu mijloace auto, fie ca e vorba de autoturismul personal sau de mijloacele de transport in comun. Drept urmare, multi dintre noi suferim de dureri de spate, asta deoarece coloana vertebrala este prima care cedeaza. Intarirea musculaturii spatelui este metoda eficienta de prevenire sau ameliorare a acestei situatii.

Tractiuni la ceafa sau piept cu priza largaTractiuni la ceafa sau piept cu priza larga (Poza 1 si 2) lucreaza muschii spatelui, in special marele dorsal si, secundar, mijlocul spatelui, bicepsii si umerii. Asezat pe bancuta aparatului, apucati bara din capete, inspirati adanc si, in timp ce expirati, trageti bara pana la nivelul cefei, apoi reveniti in pozitia de pornire cu o miscare lenta, inspirand. Lasati greutatea sa intindTractiuni la piept cu priza ingustaa musculatura la finalul miscarii. Bara se poate trage catre piept, oprind miscarea deasupra umerilor. Nu va aplecati catre spate, arcuiti doar coloana in timp ce trageti. Se elimina din stress-ul exercitat asupra umerilor.

Tractiuni la piept cu priza ingusta (Poza 3) lucreaza in principal marele dorsal si, secundar, mijlocul spatelui si bicepsii. Cu genunchii bine sprijiniti in suportul aparatului, se porneste miscarea de sus, inspirand adancRamat, apoi tragand energic de maner spre piept, pana il atingem. In timpul tractiunii se expira puternic, iar trunchiul se arcuieste usor spre spate. Se revine controlat, lasand greutatea sa traga si sa intinda muschii la sfarsitul miscarii.

Ramat (Poza 4) lucreaza in principal mijlocul spatelui si secundar bicepsii si marele dorsal. Asezat pe scaun si cu pieptul sprijinit de suportul special, se apuca manerele aparatului si se trage catre piept, incordand spatele si apropiind omoplatii. Se revine lenRidicari de umerit, lasand greutatea sa traga si sa intinda muschii la sfarsitul miscarii.

Ridicari de umeri (Poza 5) lucreaza muschiul trapez. Am inclus acest exercitiu in program deoarece, de obicei, trapezul este neglijat de catre cei care se antreneaza pentru intretinere. Importanta sa este evidenta, avand in vedere ca sustine zona cervicala a coloanei, zona a carei degradare poate genera, in afara durerilor locale, o multime de alte efecte neplacute: dureri de cap, ameteli, amorteli in brate. Se pozitioneaza bara cadrului la un nivel putin mai jos decat se poate apuca cu mainile stand in picioare. Se apropie corpul de bara cat se poate de mult, fara a lipi coapsele de ea. Se apuca bara cu ambele maini, cu palmele indreptate catre inapoi si se ridica de pe suporti, astfel incat bratele sa atarne drept pe langa corp, trase in jos de greutatea barei. Din aceasta pozitie se ridica umerii cat mai sus, pastrand bratele inerte, intinse de bara. Se mentine pozitia o secunda, apoi se revine, permitand greutatii barei sa intinda muschii.

Foto 1, 4 - Razvan Sindelaru - instructor tae-bo, fitness, aerobic - sala GENESSE (medaliat cu argint la Campionatul National de Body-Fitness 2006)

Foto 2, 3, 5 - Costin Bucura - instructor tae-bo, fitness, aerobic - sala GENESSE (medaliat cu aur la Campionatul Mondial de Karate traditional 2005 si cu argint la Campionatul National de Body-Fitness 2006)