askmen.ro  »  Hobby  »  Sport  »  Doua probleme: rasism si violenta

Doua probleme: rasism si violenta

2/27797
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
In ultimele zile, din cauza faptului ca Steaua si Rapid sunt ingrijorate de scandarile rasiste ce ar putea sa le faca rau in Europa, subiectul este din ce in ce mai de abordat. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a lansat, cu o saptamana inainte de inceperea meciurilor din Cupa UEFA dintre Steaua si Rapid, campania `Lasati rasismul in ofsaid.`

Conferinta de presa de acum cateva zile a avut si un moment putin comic, la sfarsit. Atunci, Prodan, reprezentantul Federatiei Romane de Fotbal, i-a rugat pe Argaseala si Zota sa-si stranga mainile pentru poza, iar cei doi au cam ezitat. Va dati seama ce tensionate sunt relatiile acum, daca unor oameni ca ei le-a fost greu sa-si stranga mainile. Meme Stoica, presedintele gruparii ros-albastre a declarat ca la Steaua nici nu se poate pune problema de rasism, avand in vedere cat de iubiti sunt Banel Nicolita si portarul Carlos.

MM a declarat ca nu are nici o vina ca rapidistii au o porecla care este considerata de UEFA ca rasista, mai ales ca aceasta porecla a lor este foarte veche. Legat de acest subiect, MM a spus ca intr-o conversatie cu Walter Zenga, acesta i-a spus ca si echipa la care antreneaza acum, fosta castigatoare a Cupei Campionilor Steaua Rosie Belgrad, are aceeasi porecla.

Portarul Stelei a marturisit ca nici macar nu poate crede ca exista rasism printre suporteri, atata timp cat el este salutat de oameni oriunde este vazut: pe strada, la magazin, pe stadion, etc. Carlos este de parere ca `nu trebuie sa fie motive de ingrijorare pentru partidele din Cupa UEFA.` Dupa cate am vazut si am auzit pe stadioanele noastre, eu sunt de parere ca ar trebui totusi sa fim ingrijorati. Teribilismul tinerilor care se duc la astfel de meciuri, rivalitatea extraordinara dintre cele doua galerii, incidentele anterioare... toate acestea ar trebui sa ne dea de gandit si sa nu ne lase sa ne culcam pe o ureche. In mod cert vor fi probleme. Aduceti-va aminte ca s-au mai facut intelegeri si pacturi intre galerii, care nu au fost respectate... era suficient ca echipa adversa sa inscrie, sau sa fie un fault mai tare, ca toate intelegerile erau uitate.

Nu stiu ce parere au conducatorii celor doua cluburi, nu stiu ce gandesc cei de la Comandamentul National al Jandarmeriei, dar sunt sigur ca foarte multi suporteri deja isi fac planuri unde sa bea cu 6 ore inainte de meci, cum sa se stranga mai multi la un loc, si cum sa astepte pe la colturi pe cei din galeria adversa. Orice masuri se vor lua, vor exista incidente. Vor exista pentru ca noi nu percepem fotbalul ca sport, ci ca ceva care ne scoate regulat din casa, ne duce pe la carciuma si apoi undeva unde putem sa injuram si sa tipam cat ne tin plamanii.

Fostul lider al galeriei steliste, Jean Pavel, acum internat in spital in vederea unei operatii de fiere, a declarat ca nu stie cum un singur om ar putea conduce una din cele doua galerii in aceste momente. Nu va fi suficient un singur conducator de galerie, nu va reusi un singur om sa stapaneasca asa multime cum o sa se stranga, de fiecare parte, la aceste meciuri.

Pe mine unul ma ingrijoreaza situatia de la Steaua, unde vad foarte multa nervozitate si foarte multe iesiri necontrolate, care sigur afecteaza si pe cei din galerie. Pe stadion, injura unul la un moment dat... si in cateva secunde injura tot stadionul.

Nu pot decat sa sper ca nu va fi asa. Nu pot decat spera ca vom juca doua meciuri in sferturile Cupei UEFA si nu ne vom face de ras in fata Europei.Zonker, Redactia Askmen.ro