Cum sa te mentii in forma: sfaturi pentru un stil de viata activ si sanatos
1/13586
calendar_month 23 Iun 2024, 11:47

A te menține în formă este mai mult decât o chestiune de estetică. Este mai degrabă un stil de viață care te ajută să-ți menții sănătatea în parametri optimi. Cum poți face acest lucru, afli din textul de mai jos.

Cum în prezent timpul pare întotdeauna să fie limitat și viața destul de galopantă, poate fi o adevărată provocare să îți faci timp pentru activități fizice sau pentru adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Însă, cum nimic nu este imposibil, cu câteva ajustări și strategii adaptate stilului tău de viață, poți integra obiceiurile sănătoase în viața ta de zi cu zi.

Iată, așadar, câteva sfaturi practice care te vor ajuta să te menții în formă, să îți îmbunătățești starea de sănătate și să te bucuri de energia necesară, pentru a face față provocărilor cotidiene.

Stabilește obiective realiste

Începe cu obiective mici și realizabile. Un exemplu ar putea fi mersul pe jos 30 de minute pe zi sau mersul la sală de două ori pe săptămână. Odată ce aceste obiective devin o rutină, poți adăuga noi provocări. Poți începe să alergi de două ori pe săptămână sau să mergi la sală de trei sau patru ori pe săptămână.

Hidratează-te corespunzător

Apa este extrem de importantă pentru sănătate. Deși, în general, majoritatea dintre noi uităm să punem accent pe hidratare, apa ajută la funcționarea optimă a organismului. Se spune că un adult ar trebui să bea între 1,5 și 2 litri de apă pe zi.

Dacă ai dificultăți în a consuma suficientă apă, încearcă să adaugi felii de fructe, pentru un plus de aromă. Totodată, specialiștii recomandă și consumul unei ape curate. O poți avea dacă ai la îndemână undozator apa. Pe lângă faptul că este extrem de ușor de folosit, pe termen lung este și un mod de a economisi.

Adoptă o alimentație echilibrată

Mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie plictisitoare. Explorează rețete noi, care îmbină nutrienții necesari cu gusturile tale preferate. Include în dietă multe fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale. Evită pe cât posibil fast-food-ul și alimentele procesate bogate în zaharuri și grăsimi nesănătoase.

Încearcă să-ți faci un plan alimentar pentru câte o săptămână. Îți va fi mult mai ușor să mănânci sănătos și să nu fii tentat să ronțăi și să consumi alimente care nu-ți aduc niciun aport nutritiv.



Găsește activități care îți plac

Dacă nu-ți place să mergi la sală, nu uita că există și alte activități fizice pe care le poți face. Poți încerca înotul sau poți face drumeții pe munte. Important este să găsești o activitate care să-ți placă și pe care să o aștepți cu nerăbdare.

Iar dacă timpul este o problemă, găsește modalități de a include mișcarea în activitățile zilnice. De exemplu, folosește scările în locul liftului, parcurge pe jos distanțe mai scurte sau fă exerciții de întindere în timpul pauzelor de la birou.

Respectă un program de somn

Odihna este la fel de importantă ca exercițiile fizice și ca alimentația. Adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore de somn pe noapte. Pentru a te asigura că vei beneficia de un somn sănătos și profund, stabilește-ți o rutină de relaxare înainte de a merge la culcare.

Totodată, specialiștii susțin că și un program fix de mers la somn și trezit la aceeași oră ajută la obținerea unei odihne sănătoase. Acesta reglează ceasul intern al organismului.

În concluzie, prin adoptarea acestor strategii, nu doar că te vei menține în formă, dar vei îmbunătăți și calitatea vieții tale. Iar dacă nu ești foarte sigur pe alegerile tale, te poți consulta cu un medic specialist sau cu medicul de familie.

Sursă foto:freepik.com