Cum sa avem grija de motocicleta noastra? Inlocuieste la timp piesele de motocicleta uzate!
1/10992
calendar_month 20 Sep 2017, 00:00
Cei mai curajosi dintre noi vor fi mereu atrasi de sporturile extreme, aventuri pe doua roti si foarte multa adrenalina. Insa, conducerea uneo motociclete implica respectarea unor reguli stricte pe care mecanicii ni le dau daca ne dorim ca "bijuteria" pe doua roti sa functioneze mereu la parametri optimi!

Intrucat durata de viata a unei piese de motocicleta depinde de gradul de uzura al vehiculului, de suprasolicitarea acestuia, de stilul de condus, kilometrii parcursi si calitatea drumului pe care este rulat, componentele si accesoriile moto necesita o atentie si o revizie periodica. In urma verificarilor care au loc in mod regulat, mecanicul este cel care decide inlocuirea unei piese de motocicleta ce prezinta un grad de uzura pronuntat.

La fel ca in cazul vehiculelor pe patru roti, revizia unei motociclete se face in functie de specificatiile si recomandarile fiecarui producator, deoarece acestia cunosc cel mai bine caracteristicle tehnice ale integului angrenaj.

Cu toate acestea, exista cateva recomandari general acceptate. De exemplu, in functie de marca vehicululului, schimbul uleiului moto se poate efectua la fiecare 5000-6000 de km sau chiar la 10-12 mii de, in cazul motoarelor mai puternice. Mai mult, schimbarea mai frecventa a lubrifiantului se impune in momentul in care termenul de valabilitate al uleiului deisigilat este de 2 ani. Ca atare, odata introdus in motor, acesta va prezenta un termen de valabilitate ceva mai redus si va necesita o inlocuire mai frecventa, pentru a nu afecta, in mod substantial, componentele cuplului motor.

De asemenea, producatorii recomanda si o inlocuire periodica a uleiului de transmisie, cat si a uleiului de furca.

Filtrele de aer si de benzina sunt doua dintre piesele moto ce fac obiectul reviziei anuale. Ele au rolul de a proteja elementele ce alcatuiesc motorul de rezidurile existente.

Filtrul de ulei si cel de benzina fac parte din categorie de piese de motocicleta cu cea mai mare cautare la magazinele producatorilor si ale reprezentantilor autorizati ai marcilor de renume.

Filtrul de ulei impiedica patrunderea reziduurilor din motor, iar filtrul de combustibil filtreaza reziduurile din combustibil. In ceea ce priveste filtrul de aer, acesta trebuie curatat si gresat periodic, intrucat impiedica reziduurile din aer sa patrunda in admisia motocicletei.

Piese de motocicleta de maxima importanta pentru prelungirea duratei de viata a acesteia

Mersul pe doua roti implica, de fiecare data, o buna functionare a sistemului de franare si de transmisie, in vederea respectarii standardelor de siguranta pe intrega durata a deplasarii.

Din acest motiv, lichidul de frana, placutele si discul de frana comporta o verificare constanta pentru schimbarea lor in timp util. Lichidul este responsabil cu eficientizarea sistemului de franarea, in special in conditii de trafic intens. Se recomanda un lichid cu indici ridicati si cat mai putine impuritati.

Placutele sunt practic, "suportii" rotilor si "motorul" intregului sistem de franare. Neinlocuirea lor regulata si cresterea gradului de uzura contribuie, in mod direct, la expunerea unor pericole majore atat in trafic, cat si off-road. Schimbul lor se poate face anual, daca situatia o impune, iar la uzuri mai mari, se recomanda chiar cumpararea unui nou disc de frana.Telescoapele se recomanda a fi demontate si curatate odata la 2 ani. Bujiile se vor inlocui anual, deoarece se innegresc sau se deterioreaza si au nevoie de o uscare si o curatare adecvata. Mare atentie asadar la schimbarea periodica a pieselor moto!