Nu exista nici un pasionat al sportul rege care sa nu fi auzit de Pele sau de Maradona. Si probabil ca marea majoritate a acestora au auzit si de Cruyff si de Sindelar. Absolut oricine este la curent cu faptul ca Louis Van Gaal a reusit cea mai mare contra-performanta din istoria recenta a lui United. Insa cati dintre cei 22 de milioane de selectioneri stiu ca Sir Alex Ferguson a fost demis in 1978 de catre conducerea lui Manchester United pentru ca injurase o femeie?
Goluri, goluri si iar goluri
Panagiotis Pontikos a marcat 16 goluri in partida disputata in data de 7 mai a anului 2007, pentru echipa sa Olympos Xylofagou, care se confrunta cu SEK Ayios Athanasios FC, in cadrul ligii a 3-a din Cipru.
Recordul de goluri marcate intr-un meci oficial de catre un singur jucator pentru o echipa de club este insa impartit de Panagiotis si de Stephan Stanis. Francezul a fost primul care a reusit sa atinga borna de 16 goluri, inca din 1942, in cadrul unui meci din Cupa Frantei, disputat intre Racing Club de Lens - clubul sau - si Aubry Asturies.
Pe de alta parte, australianul Archie Thompson, detine recordul pentru numarul de goluri marcate intr-un meci oficial disputat intre echipe nationale de fotbal. Atacantul celor de la Melbourne Victory si-a trecut numele pe tabela de nu mai putin de 13 ori in partida pe care Australia a castigat-o cu scorul de 31-0, in fata reprezentativei Samoa Americana. Mananci pe paine rezultate, meciuri, fotbal si totusi nu cunosteai aceste performante? Hai sa continuam.
Inceputuri
Prima manifestare inrudita fotbalului a aparut cu 200-300 de ani inainte de Hristos. Soldatii chinezi practicau un fel de antrenament care presupunea tintirea unei mici gauri aflate la 9 metri inaltime, lovind o minge de piele cu piciorul. Atunci cand un soldat nimerea tinta, mingea cadea intr-un fel de plasa de matase. Coreeni, japonezi si romanii au preluat ulterior obiceiul si l-au dezvoltat, fiecare in felul sau.
Aceasta este varianta cea mai raspandita a istoriei fotbalului. Cu toate acestea, exista anumite surse care sustin ca egiptenii practicau un joc similar inca din perioada anilor 2500 inainte de Hristos. Cercetatorii spun ca acest joc avea ca scop sarbatorirea fertilitatii unui cuplu. Mingea era compusa din intestine si piele de la animale.
Liga lui Mitica
Sa revenim la oile noastre. Ionel Danciulescu este jucatorul cu cele mai multe prezente (515) in Liga 1, Romania. Fostul dinamovist se afla si pe pozitia secunda a clasamentului golgeterilor all-time, insumand un numar total de 214 goluri marcate, cu 38 mai putin decat legendarul atacant al ros-albilor, Dudu Georgescu, unicul fotbalist roman care si-a trecut in palmares doua ghete de aur. Recordul detinut de atacantul dinamovist care marcase nu mai putin de 47 de goluri in sezonul 1976-1977, a fost batut abia dupa 35 de ani, atunci cand starul nationalei Argentinei si al Barcelonei, Lionel Messi, a punctat decisiv de 50 de ori. Apoi, dupa inca 3 ani de zile, Cristiano Ronaldo a reusit sa-l depaseasca la randul sau pe Dudu Georgescu, atingand borna de 48 de goluri la finele sezonului 2014-2015.
Totusi, tricolorul ramane pe podium chiar si in zilele noastre, lucru cu care ne putem mandri, chiar daca exista numeroase speculatii in ceea ce priveste corectitudinea meciurilor disputate in acele perioade. Interesant este insa faptul ca unul dintre cei 3 castigatori ai ghetei de aur din istoria Romaniei, Rodion Camataru, nu crede in corectitudinea performantelor reusite de Messi. Castigatorul ghetei de aur din sezonul 1986-1987 (cu 44 de reusite) considera ca diferenta de valoare nu este suficient de mare intre echipele din La Liga, incat sa permita unui jucator sa atinga astfel de cote si spune ca performantele Argentinianului sunt aranjate. Si mai haios este faptul ca fostul atacant dinamovist este de parere ca astfel de performante pot fi reusite numai la Dinamo!