Avantajele ridicarii de greutati atat pentru barbati, cat si pentru femei
calendar_month 18 Aug 2021, 00:00
Atunci cand te apuci de aceasta activitate, corpul tau sufera diferite raspunsuri fiziologice. Totul depinde ce componenta a conditiei fizice doresti sa vizezi si ce metode si variatii intentionezi sa adopti in rutina ta. Mai mult, odihna, somnul linistit sau suplimentele proteice sunt ajutoare de nerefuzat in noua provocare pe care ti-ai setat-o.
Daca telul tau este „cresterea musculara”, iti recomandam sa ridici greutati mai mari si sa efectuezi mai putine repetari. Daca doresti, in schimb, sa cresti „rezistenta musculara”, ridica greutati mai mici, dar efectueaza mai multe repetari.
Asadar, cum poti trai o viata sanatoasa ridicand greutati?
1. Pierdere in greutate
Un lucru pe care l-am invatat din stiinta moderna a exercitiilor fizice este ca antrenamentul cu greutati este la fel de eficient ca activitatea cardiovasculara atunci cand vine vorba de scaderea in greutate. Antrenamentul cu greutati permite corpului sa isi utilizeze sistemele aerobe si anaerobe atunci cand este realizat in mod eficient. Acest lucru inseamna ca poti arde calorii din toate rezervele de energie atunci cand efectuezi antrenamente de rezistenta: carbohidrati, zaharuri si grasimi, in timp ce vizezi grupe musculare.
Cand incepi sa produci masa musculara slaba, aceasta promoveaza in continuare pierderea in greutate. Cand consumi energie sau alimente, muschii activi au nevoie de calorii, deci ai grija si la alimentatie.
2. Stare de spirit imbunatatita, stima de sine crescuta si incredere cat cuprinde
Construirea unui corp asa cum iti doresti imbunatateste cu siguranta echilibrul fizic al corpului si forta functionala. La fel de important, imbunatateste sanatatea mintala. Esteticul (desi pare ceva superficial) restabileste incredere de sine si stima personala, iar acest lucru are un impact pozitiv asupra sanatatii sociale. Ridicarea greutatilor elibereaza, de asemenea, endorfine care se simt bine in corp si creste astfel nivelul de serotonina. In acest mod, vei deveni mai atent si mai productiv. Eliberarea acestor substante chimice bune in corp reduce riscul de depresie si anxietate.
3. Inima sanatoasa in corp sanatos
Antrenamentul cardio este esential pentru mentinerea sanatatii inimii tale. Cu timpul, s-a dovedit ca antrenamentele cu greutati iti consolideaza si ele organul central din corp. Cand ridici greutati maresti si rata de circulatie. Sangele este trimis mai eficient in jurul corpului catre muschii care lucreaza. De ce? Cand crestem masa musculara, trimitem oxigen si alti nutrienti in corp mult mai usor si mai frecvent. Acest lucru imbunatateste sistemul vascular si promoveaza sanatatea inimii. Antrenamentul cu greutati ajuta la combaterea riscului diferitelor boli legate de inima. Deoarece antrenamentul cu greutati creste rata debitului cardiac, de asemenea, scade simptomele care pot provoca atacuri de cord, cum ar fi stresul si aritmia.
Mai mult chiar, antrenamentul de rezistenta stimuleaza pierderea in greutate. Scaderea in greutate este obiectivul cheie pentru evitarea afectiunilor medicale precum diabetul, insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral. Un studiu de caz interesant de la Harvard Health explica modul in care ridicarea greutatilor poate reduce bolile legate de inima.
Este important sa fii motivat si sa nu sari peste etape. Puterea sta in tine, foloseste-o!
Sursă foto: Pexels
Noutati