3 sporturi populare pe care le poti practica atat in interior, cat si in aer liber
calendar_month 19 Mar 2023, 00:00
Pentru a sprijini buna functionare a intregului organism apeleaza cu incredere la sport. In plus, activitatea fizica ofera si beneficii de natura mentala si emotionala si dezvolta abilitatile sociale.
Iata cum 3 sporturi populare pot imbunatati sanatatea, pot crea prietenii si schimba mentalitatea.
Fotbalul
Fotbalul este cel mai urmarit sport din lume: pasiunea suporterilor este mereu la cote maxime. De asemenea, milioane de oameni joaca in mod constant fotbal in peste 200 de tari de pe intregul mapamond. Oricine poate juca, indiferent de varsta, sex sau nivel de performanta. In plus, poate fi practicat pe suprafete diverse (iarba, ciment, teren sintetic). In anotimpul rece se poate juca in sala sau in baloane, iar in anotimpul cald, in aer liber.
Fotbalul este un sport dinamic: alergi, sari, driblezi, te rasucesti, lovesti cu capul. In cele 90 de minute ai parte de multe schimbari de tempo (variezi intre mers, alergare si sprint), inainte si inapoi de-a lungul terenului.
Iata cateva beneficii pe care fotbalul le poate aduce in viata ta:
- Imbunatateste functionarea sistemului cardio-respirator, creste rezistenta fizica si capacitatea aeroba (alergi aproximativ 8 km pe parcursul unui meci).
- Arde caloriile in exces si imbunatateste tonusul si masa musculara (in special abdomen, fesieri, picioare si piept).
- Dezvolta coordonarea, reflexele si agilitatea fizica, datorita manevrelor in viteza pe care trebuie sa le faci.
- Favorizeaza dezvoltarea capacitatii cognitive (trebuie sa anticipezi rapid urmatoarea miscare chiar daca ritmul jocului este alert si schimbarile de directie ale mingii sunt constante).
- Dezvolta abilitatile de lucru in echipa (fotbalul este un sport in care comunicarea si colaborarea valoreaza mai mult decat nevoia de a-ti etala talentul individual).
- Te invata sa gestionezi eficient infrangerile si reusitele.
- Creste perseverenta, stima si increderea in sine.
Echipament necesar: ghete fotbal de calitate, alese si in functie de caracteristicile terenului pe care se joaca, tricou si sort pentru fotbal, jambiere, minge de fotbal si, daca esti portar, manusi.
Baschetul
Mai mult de un miliard de oameni din intreaga lume indragesc baschetul si chiar il practica, fie ca sunt profesionisti sau amatori de toate varstele.
Baschetul este un sport antrenant ce presupune multa actiune: atac, defensiva, schimbare de ritm si de directie, pase, driblinguri, pivotari, aruncari la cos si salturi spectaculoase. El poate fi practicat aproape oriunde, indiferent de tipul sau marimea suprafetei de joc.
Iata beneficiile acestui sport:
- Ofera o rezistenta fizica superioara.
- Promoveaza sanatatea cardiovasculara, scade greutatea, echilibreaza tensiunea arteriala si reduce nivelul colesterolului (intr-o ora arde in medie cam 700 de calorii).
- Dezvolta musculatura abdominala si lombara, dar si muschiul deltoid, trapez si muschii gatului sau ai picioarelor. Aruncarile repetate ale mingii la cos ajuta ca incheieturile mainilor sa devina mai puternice si tonifiaza musculatura bratelor.
- Fortifica oasele (prin intermediul sariturilor).
- Dezvolta echilibrul, agilitatea si imbunateste capacitatea de coordonare (driblinguri, pase, prinderi).
- Imbunatateste orientarea in spatiu si dezvolta abilitatile cognitive si creativitatea (observi constant adversarul, iei decizii rapide, calculezi si prevezi urmatoarele miscari).
- Dezvolta spiritul competitiv, dar si cel de echipa. Ajuta la socializare, dezvolta abilitatile de cooperare si de comunicare.
- Imbunatateste starea de spirit, creeaza echilibru mental si ajuta la gestionarea stresului.
Echipament necesar: incaltaminte de baschet care ofera stabilitate, maiou si pantaloni scurti, minge de baschet.
Tenisul de camp
Tenisul ofera antrenament pentru intregul corp si este considerat unul dintre cele mai sanatoase sporturi.
Iata o parte dintre beneficiile sale:
- Creste capacitatea pulmonara, imbunatateste sanatatea inimii si rezistenta fizica (ritm alert, numeroase sprinturi, opriri si schimbari de directie).
- Arde grasimile (aproximativ 700 de calorii in timpul unei ore de joc).
- Tonifica organismul, ajuta articulatiile, intareste muschii si tendoanele (lucreaza in principal musculatura gambelor si a picioarelor, dar si umerii, muschii gatului, ai spatelui, pectoralii si bratele).
- Creste densitatea osoasa (sprinturi si opriri bruste).
- Imbunatateste sistemul imunitar si functiile metabolice.
- Dezvolta gandirea tactica, coordonarea mana-ochi, reflexele si timpul de reactie pentru a anticipa constant miscarile adversarului si directia mingii.
- Dezvolta autodisciplina emotionala, puterea mentala, increderea in sine.
- Promoveaza un nivel inalt de fair-play.
- Scade nivelul stresului, creste energia si optimismul.
Echipament necesar: imbracaminte si incaltaminte de tenis, minge si racheta de tenis.
Alege acel sport care te face sa te simti bine si in elementul tau atunci cand il practici si bucura-te de beneficiile pe care acesta le va aduce in viata ta.
Sursa foto: Freepik.com
Noutati