Previziuni din carti si filme ? Partea a II-a
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Daca ti-au placut primele previzuni la fel de mult ca noua, stai sa vezi ce au mai simtit oamenii ca vom descoperi. Saptamana asta ne axam pe lucruri atat de hight tech, incat e greu de crezut ca au fost imaginate cu zeci de ani inaintea descoperirii lor. Care sunt, deci, previziunile din trecut care sunt realitate cotidiana astazi
Sistemul home cinema
In 1953, Ray Bradbury scria Fahrenheit 451, o carte despre un viitor sumbru. Cartile erau interzise, iar oamenii urmau sa priveasca imagini color pe o fatada plana a peretelui. Cum in ¬53 televizoarele (alb negru, desigur) erau enorme si functionau pe un sistem care facea imposibila miscorarea lor, ideea este una cu adevarat revolutionara.
Zborul spatial
Vom merge chiar mai departe si ne vom referi la zborul spatial privat. Asta pentru ca racheta a fost imaginata inca de Jules Verne ¬ De la Pamant la Luna (1865), H.G. Wells ¬ Primul om pe Luna (1902) si, desigur in celebrul film al lui Georges Melier, ᅡO calatorie pe Luna (1902).
Sunt cei care, de la ideile de mai sus, au vazut oameni care ajung in spatiu singuri sau care se pot deplasa in spatiul cosmic gratie unor gadgeturi individuale. Daca ne gandim astazi la toate operatiunile facute in jurul spatiilor orbitale, in afara navetelor de transport, de care cosmonauti sau la posibilitatea de a zbura in spatiu (contra unei sume exorbitante), fara sa lucrezi la NASA, credem ca previziunile de mai sus s-au materializat.
Robotii
E adevarat, inca nu avem robotii din filme, dar robotizarea intregii noastre industrii, ca si a unei mari parti a vietii casnice cotidiene (de la robotul de bucatarie la masina de spalat si cafetiera), a fost una dintre realitatile prevazute de Isaac Asimov.
In nenumaratele sale carti, matematicianul a scris despre robotii pe care omenirea se va baza intr-o buna zi. De retinut ca robotii lui Asimov, ca toate cartile si ideile marilor vizionari, sunt descrisi cat mai tehnic, deloc fantezist, si functioneaza pe 3 legi sfinte ale roboticii, pe care ne asteptam sa le vedem in umanoizii viitorului (dintre care unii sunt deja in lucru in Japonia).
Cyborgii
Suna a SF, dar realitatea este deja inaintea filmelor. Termenul a aparut in 1960, gratie lui Manfred Clynes. Dupa, ideea a facut cariera la Hollywood ¬ primele filme care au exploatat-o fiind The Six Million Dollar Man, Star Trek si Star Wars. Astazi, ideea este una cat se poate de reala: in 2012, o femeie paralizata a fost in stare sa isi miste membrele gratie unui cip implementat in creier. Testele pe animale au dovedit ca solutia este una de viitor si ca se poate merge mult mai departe decat in prezent.
[caption id="attachment_33384" width="400"] singularitysymposium.com[/caption]
Satelitii
Imaginati pentru prima oara de autorul Arthur C. Clarke. Pasionat de tehnologie, o minte fantastica, Clarke a scris pentru prima oara despre ¬reteaua fara fir de comunicare globala¬ in 1945. Chiar si astazi, reteaua Pamantului se numeste " Orbita lui Clarke".
Noutati