Cele mai populare sucuri din perioada comunista
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
O incursiune in anii copilariei ne aduce in prim plan amintirile legate experientele senzoriale. Fie ca vorbim de gust, miros sau imagini, ne vom aminti in primul de produsele la care tanjeam in anii in care mergeam la scoala si sambata (cu numarul matricol pe brat).
Ne-am gandit sa incercam sa ne amintim de sucurile pe care le aveam la dispozitie la ¬Alimentara¬, ¬Aprozar¬ si chiar ¬ABC¬. Dincolo de asteptarile celor care nu au trait perioada comunista, oferta era destul de generoasa. Tu iti mai amintesti de ele
Brifcor
Bautura celebra in Romania post comunista, Brifcor nu era totusi printre preferatele tineretului muncitoresc, care prefera Pepsi, Bem Bem sau citronada. Brifcor, care insemna textual Bautura Racoritoare Indigena Fabricata cu Concentrat Original Romanesc a fost lansat de Institutul de Cercetari Pentru Valorificarea Legumelor si Fructelor in anii ¬80. A disparut dupa revolutie si a fost relansat in anii 2000, pe baza unui produs german, imbuteliat la Busteni.
Cico
Ca la Brifcor, gustul trebuia sa fie de citrice. Sticla avea un design aparte, cu scrisul in relief (pe tipicul sticlelor de Coca Cola din strainatate), iar pretul era unul piperat pentru acea perioada: 4.5 lei.
Quick Cola
Aparuta in jurul anilor ¬80, a inlocuit Cico pe piata. Venea cu o sticla similara (pana la confundare) cu cea de Coca Cola si se gasea si pe piata externa a statelor comuniste, fiind de fapt produsa in Republica Democrata Germana. Interesanta era pronuntia, cu accent pe ¬i¬ [cuic cola].
Bem Bem
Produs la Targu Mures, era destinat publicului care dorea ceva natural. Bem bem era facut din sirop de mere si morcovi, initial imbuteliat manual. Ulterior, fabrica Bem Bem din Targu Mures a devenit prima care a instalat o linie moderna de imbuteliat, care scotea 7.000 de sticle pe ora.
Zmeurata
Era un produs alternativ la Bem Bem sau citronada, inexistent pe piata produselor ambalate, dar disponibil la cofetarii sau cantine. Voi va mai amintiti de celebra Zmeurata
Pepsi Cola
Sticlele de Pepsi sunt atat de inradacinate in mentalul colectiv al romanilor, incat ai zice ca erau un produs autohton, langa inghetata Polar sau vafe. Ei, bine, chiar erau. Pepsi-Cola era scos la fabrica Munca din Ovidiu, Constanta, sub licenta Pepsico, inca din anii '60. Era o afacere similara Daciei sau Oltcit-ului, de exemplu, ambele scoase dupa cumpararea unei licente de la Renault, respectiv, Citroen. Sloganul romanesc al lui Pepsi era ᅡavant si energieᅡ.
[caption id="" width="320"] sursa foto: latrecut.ro[/caption]
Citronada
Desi nu o gaseam de vanzare la sticle, in ¬comertul de stat¬, era nelipsita de la cofetarii, dar si din meniul gradinitelor si scolilor. Citronada era limonada facuta pe baza de apa, acid citric (care se gasea pe piata in sticle de plastic galben) si zahar.
[caption id="" width="400"] sursa foto: etimpu.com[/caption]
Hebe
Nume cu mare traditie in Romania (exista inca din perioada interbelica), a existat in perioada comunista, dar si dupa revolutie. Produsul consta in apa minerala cu gust de lamaie. Principalul atu era calitatea apei minerale, care ar fi facut din Hebe un produs cu mare cautare si pe piata externa, in alte circumstante.
Aurora
Un produs alternativ lui Hebe ¬ suc acidulat cu gust de lamaie, dar fara calitatile apei minerale. Aurora amintea de citronada.
[caption id="" width="400"] sursa foto: blogdintrecut.blogspot.ro[/caption]
Noutati