Vita de vie: cum sa ai grija de ea odata cu venirea primaverii
calendar_month 27 Apr 2022, 00:00
Studiile au demonstrat deja faptul ca strugurii ajuta la mentinerea sanatatii organismului, iar un pahar de vin, consumat nu neaparat zilnic, este recomandarea majoritatii medicilor.
Daca iti place sa-ti faci propriul vin sau detii o cultura de vita de vie, atunci articolul asta este binevenit pentru tine. Venirea primaverii inseamna si activitati de ingrijire a acesteia, pentru ca la toamna sa incepi sa te bucuri de primele boabe de struguri si, poate, chiar de un vin bun!
Plantarea vitei de vie
Cel mai bun moment in care sa plantezi vita de vie este primavara. Asadar, in acest anotimp este oportun sa plantezi noi butasi. Vita de vie prezinta multe soiuri disponibile, insa initial trebuie sa stabilesti ce tip de struguri vrei sa ai: de masa, de vin, pentru stafide etc. Apoi, te poti orienta catre soiurile propriu-zise, respectiv culoarea strugurilor, cu sau fara samburi. Pentru o gospodarie obisnuita, hibrizii de vita de vie sunt cei mai potriviti, deoarece ingrijirea nu este foarte pretentioasa.
Inainte de a incepe sa plantezi butasii, terenul trebuie sa fie bine curatat de buruieni si, totodata, sa fie arat de primavara. Buruienile impiedica dezvoltarea vitei de vie si, in prezenta lor, aceasta nu se mai ajuta de nutrientii oferiti de sol. Prin urmare, inainte de aparitia buruienilor, poti aplica un erbicid.
Nu omite importanta spatiului dintre butasi si randuri, deoarece, dupa cum probabil ai vazut, vita de vie are nevoie de loc pentru a creste. Hidratarea este, de asemenea, un proces foarte important in aceasta cultura nobila, de aceea gropile in care s-au pus butasii vor fi umplute cu apa. Totodata, se poate fertiliza groapa cu gunoi de grajd si, intr-un final, se va face un musuroi de pamant la baza.
Cum o cultura de vita de vie poate avea o durata de viata si de peste treizeci de ani, procesul de plantare trebuie facut cu atentie si rabdare, iar daca nu stapanesti bine anumite detalii, cel mai bine intreaba un specialist in viticultura. In acest fel, te asiguri ca vei avea butoaie de lemn pline cu vin bun.
Intretinerea vitei de vie
In situatia in care ai deja o plantatie de vita de vie, care ti-a adus roade bune toamna trecuta, inseamna ca trebuie sa o ingrijesti pentru rezultate la fel de bune si in acest an. Uite ce activitati de primavara te vor ajuta ca vita de vie sa creasca corespunzator:
- Taierea vitei de vie se face inainte de inmugurirea ei, asadar, primavara. Practic, prin aceasta activitate de cosmetizare, se elimina toate crengile si legaturile uscate si, in acelasi timp, se favorizeaza aparitia lastarilor roditori. Mai poarta denumirea de taiere de rodire sau regenerare.
- Legarea vitei de vie este urmatoarea activitate pe care trebuie sa o ai in vedere primavara, dupa taierea ei. De regula, legarea vietei de vie se face la baza, mijloc si varf, pentru a asigura astfel cat mai bine posibil peretele vegetativ al vitei de vie. Totodata, este un moment oportun de a verifica starea aracilor, respectiv imbunatatirea sistemului de spalieri cu sarma, de care se leaga vita.
In perioada vegetativa se mai poate vorbi si de alte activitati, precum prasit, stropire sau lucrari ca plivitul vitei de vie, anume taierea lastarilor care impiedica patrunderea luminii sau nu prezinta niciun rol pentru recolta.
Recoltarea vitei de vie
Recoltarea vitei de vie este cel mai asteptat moment al toamnei. Mai bine zis, nu neaparat recoltarea in sine, care presupune alte activitati intense de lucru, cat momentul dat de prezenta roadelor bogate, fie ca vorbim de struguri, ulterior de must si, mai apoi, de vin.
Desigur, daca te afli in primul an de plantare cu butasi tineri, nu te vei bucura de rezultate, insa incepand cu al doilea an lucrurile ar trebui sa stea din ce in ce mai bine in privinta recoltei de struguri. Asadar, rabdare!
Cultivarea si intretinerea vitei de vie nu este tocmai usoara, insa ulterior, de la an la an, te poti bucura de fructe proaspate si vinuri bune, dupa bunul plac, produse prin efortul si munca pe care ai depus-o. Inainte de bucuria recoltei, spor la treaba!
Sursa foto: Shutterstock.com
Noutati