Desi cancerul de prostata este cea mai comuna boala interna masculina, medicii inca nu inteleg cauzele producerii sale. In mod sigur ereditatea joaca un rol foarte important, iar dieta are un rol special. Desi nu este foarte sigur, se pare ca in cantitati foaret mari, calciul creste riscul cancerului de prostata.
Pe de alta parte, rosiile si alte legume, cerealele, alunele,nucile si semintele, pestele si soia sunt alimentele de pe lista ¬buna¬. Alaturi de nutrienti, seleniu si licopen (un antioxidant ce se gaseste in beta caroten), reduc riscul aparitiei cancerului de prostata. Obezitatea creste riscul, iar exercitiile fizice o reduc. Multe studii raporteaza ca impactul fumatului este unul destul de mic, iar legat de raporturile sexuale, unii spun ca mai multe partenere sexuale creste riscul, iar unii leaga ejacularea frecventa de reducerea riscului.
Cercetarile facute in Seatle, la centrul Fred Hutchinson, un centru specializat in problemele cancerigene, au investigat efectul alcoolului asupra cancerului de prostata, pe un esantion de 1456 de barbati cu varste cuprinse intre 40 si 46 de ani. Fiecare a raspuns la niste intrebari detaliate despre stilul de viata si dieta. Medicii au cules informatii despre mai multi factori care ar influenta riscul cancerului de prostata, incluzand varsta, rasa, istoria familiei, greutatea, caloriile zilnice absorbite, istoria sexuala, consumul de tutun, de alcool,stilul de viata.
Rezultatele au fost urmatoarele:
Se pare ca berea consumata in cantitati mari creste riscul cancerului de prostata, in timp ce vinul rosu reduce acest risc. Cand vinul alb a fost comparat cu cel rosu, mai multe beneficii l-a avut cel rosu. Cu fiecare pahar de vin rosu pe sapatamana, riscul de a se declansa cancerul de prostata scade cu 6%. Barbatii care consuma intre 4 si 7 pahare de vin rosu pe zi au 52% sanse de a li se pune acest diagnostic neplacut, fata de cei care nu consuma vin rosu.
De ce vinul rosu
Medicii inca nu cunosc raspunsul. Insa exista speculatii ca datorita componentelor chimice care nu se gasesc in alte bauturi alcoolice, cum ar fi flavonoidele. Acesti compusi sunt antioxidanti, care contrabalanseaza efectele androgenilor, hormonii masculini, ce stimuleaza prostata.
Medicilor le este teama sa recomande pacientilor consumul de alcool in folosul sanatatii, pentru ca unii ar crede ca daca putin alcool face bine, mai mult face si mai bine. Barbatii care beau moderat si responsabil beneficiaza de: reducerea riscului de a face infarct miocardic, diabet si stop cardiac. Vinul rosu este superior altor tipuri de alcoo cand vine vorba de lupta impotriva bolilor cardiovasculare