Vedeta la peste 120 de ani

8/8858
label Diverse autorenew 13 Aug 2015, 00:00


Vedeta incontestabila a Bucurestiului sfarsitului de saptamana a fost un tun. Eu i-as spune mai de graba un tunulet, asa incat sa-i ajunga presedintelui Partidului Democrat, Emil Boc, o alta vedeta de calibru a vietii politice romanesti. Este vorba despre o piesa de muzeu Armstrong din anul 1885, cu teava de bronz si calibru de 70 de milimetri. Dar, cel mai important lucru pentru piesa noastra este faptul ca ea functioneaza. Lucrul acesta a fost dovedit de membrii Grupului de Reconstituire al Regimentului 6 Dorobanti 'Mihai Viteazu', care au facut mai multe demonstratii de tragere.

Toate aceste lucruri s-au desfasurat sambata si duminica 13, respectiv 14 mai 2006, cu prilejul celei de-a sasea editii a 'Zilelor Muzeului Militar National', dedicate anul acesta armatei romane din epoca regelui Carol I (1866-1914). Aici suntem nevoiti sa facem precizarea ca in ciuda acestui fapt nici un reprezentant al casei regale nu a participat la eveniment, cu atat mai mult cu cat, in aceste zile, se implinesc 200 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol I si fondarea dinastei regale Hohenzolern.

Publicul a putut asista la demonstratii de instructie de front, prezentarea echipamentului si armamentului utilizat in ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, demonstratii de instructie efectuate de membri ai unor asociatii istorico-militare bulgare care ii reprezinta pe voluntarii bulgari de la 1877-1878, cand a avut loc razboiul ruso-turc, in istoria noastra acesta fiind cunoscut ca si Razboiul de independenta.

Cadrul istoric recreat la muzeu a fost completat de cateva fete imbracate in uniforme de rosiori romani si husari unguri, de un barbat care purta uniforma trupelor de nizami, respectiv cea a infanteriei regulate turcesti, urmasa trupelor de ieniceri desfiintate la inceputul secolului XIX. A participat si un detasament de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, care erau imbracati in uniforma dorobanti, cu pantaloni albi, camasa alba cu guler, mansete si banda frontala albastre, incaltati cu cizme sau opinci si pe cap avand caciula de dorobant impodobita cu pana de curcan. Alaturi de adulti, micutii dorobanti au defilat pe muzica fanfarei militare.

Sambata, la manifestari, vizitatorii ar fi trebuit sa se bucure de un balon captiv de la Institutul National de Cercetari Aerospatiale. Din pacate, acesta s-a defectat.
Totusi, cheful nu a fost stricat, pentru ca vizitatorii, mai ales copiii, s-au bucurat atunci cand au tras la tinta cu arme cu aer comprimat si au putut sa se infrupte din fasolea cu ciolan la cazan, preparata in bucatarii de campanie.

Cristian M. CHIS