Regele padurilor europene si cel mai mare carnivor al zonei, ursul brun stapaneste zonele naturale de deal si de munte.
Raspandit in intregul lant carpatic dinRomania, ursul inregistreaza cele mai mari densitati in fondurile de vanatoare ale Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva. Printr-un management deosebit aici s-a conservat si dezvoltat cea mai mare populatie de urs din Europa, iar densitatile si marimile intalnite sunt printre cele mai mari din lume.
Ursul este specie protejata in Romania, dar acolo unde densitatile sunt mari si pagubele inregistrate de alte sectoare de activitate sunt deosebite, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale aproba recoltarea exemplarelor in exces. Asigurand atat managementul padu
rii, cat si cel al faunei, Regia Nationala a Padurilor-Romsilva a putut sa ia masuri deosebite de conservare a padurii din zonele in care s-au descoperit barloage de ursi. Metodele de vanatoare folosite sunt: dibuitul, panda si goana. Daca panda este specifica perioadei de primavara, goana este specifica toamnei, cand concentrari ale populatiei de urs au loc in regiunile in care se gaseste hrana din abundenta, dar si posibilitati de refugiu. Femelele cu pui sunt complet protejate.
Cele mai bune trofee de vanatoare din lume ale speciei, atat la craniu cat si la blana au fost recoltate in Romania. Recordul mondial la blanuri este detinut de un trofeu de 687,79 puncte, recoltat in 1983, iar la craniu, Romania a detinut recordul mondial in perioada 1997 - 2000 cu un trofeu de 69,47 puncte si a fost recoltat in 1994. Cele mai valoroase 10 blanuri de urs brun din lume sunt din Romania, iar din primele 10 cranii, 5 au fost recoltate aici.