Un sport extrem: bungee jumping
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
A fi pasionat de bungee jumping nu este o nebunie decat in momentul in care omiti riscurile. Acest sport extrem implica barbatia, curajul, atentia pentru detaliu, in special atunci cand vine vorba de a te aruncarea in gol de pe o structura inalta, legat de o coarda elastica. Ti-ai dorit dintotdeauna sa practici un sport ca acesta Primul pas, informarea, este deja facut. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta principalele caracteristici si obstacole de care te poti lovi in acest sport.
Bungee Jumping este un sport care nu are o data fixa de aparitie. Este foarte posibil ca acesta sa fi fost inventat in Epoca de Bronz, dar o certificare apare in 1950, cand echipa de filmare a celor de la BBC a inregistrat momentul lansarii in gol de pe o platforma a unor tineri ce doreau sa isi masoare barbatia, si nu oricum, ci legati de picioare.
Structura inalta este de cele mai multe ori aceasta este o cladire sau un pod, astfel incat sa exista siguranta stabilitatii acesteia. Dar asta nu inseamna ca nu te poti aventura sarind dintr-un balon cu aer cald sau dintr-un elicopter.
In momentul sariturii, coarda elastica iti este cel mai bun prieten. Ea actioneaza in paralel cu forta gravitationala, si tocmai de aceea exista tendinta de balansare in aer, de sus in jus, pana cand energia produsa de coarda se transforma in diferite forme de energie non-mecanica, precum caldura si sunet.
Guiness Book a inregistrat recordul la inaltimea de saritura in gol. Acesta a fost inregistrat la o distanta de sol de 962 de metri.
Desi pare o simpla aventura, sunt posibile o varietate de accidentari in timpul sariturii. Tocmai de aceea este nevoie de o mare atentie din partea organizatorilor de bungee jumping, plus ca majoritatea celor care experimenteaza acest sport o fac pentru prima oara si nu se mai intorc niciodata.
Incepand de la slabirea sigurantelor corzilor si continuand cu slabirea coardei elastice, toate acestea pot deveni probleme serioase pentru pasionatii de sporturi extreme. De cele mai multe ori, accidentarile sunt cauzate datorita erorilor umane. O problema la fel se serioasa este experienta saritorului in raport cu cat de bine isi cunoaste propriul corp.
Aceste sarituri nu sunt recomandate celor care au probleme uterine, dislocari de oase, probleme cu spatele, migrene constante de cap sau dureri oculare. Varsta, calitatea echipamenului, locatia si greutatea saritorului sunt cativa dintre factorii care pot provoca traume oculare.
Un astfel de caz s-a inregistrat in 1997, cand Laura Patterson, una dintre cei 16 membrii ai unei echipe profesioniste de bungee jumping a murit datorita un atac celebral in timpul sariturii de la ultimul nivel al cladirii Louisiana Superdome.
Ar fi inuman sa catalogam bungee jumping-ul un sport periculos in raport cu saritul in tandem cu parasuta de la 1000 de metri. Fiecare sport isi are riscurile sale, dar si satisfactiile lui. Iar in momentul in care ajungi inapoi pe platforma si isi dai jos echipamentul de siguranta nu poti fi decat mandru de tine ca ti-ai depasit inca una din limite. Succes!
Noutati