Ultravioletele afecteaza pielea si retina
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Ne place sa fim bronzati, dar cu orice risc Medicii dermatologi si cei oftalmologi atrag atentia asupra faptului ca razele ultraviolete afecteaza pielea si retina. Tot ei sunt cei care recomanda evitarea expunerii la soare in intervalul orar 10.30-16.00, cand nivelul radiatiilor este foarte ridicat si pot aparea arsuri la nivelul dermei ai al ochilor.
"E falsa impresia ca daca suntem putin bronzati radiatiile ultraviolete nu mai au cum sa ne atace pielea. Bronzul protejeaza doar 10 la suta pielea, dar riscul aparitiei cancerului de pielea este la fel de ridicat", a declarat pentru Gandul prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog. Cremele cu factor de protectie sunt singurele care pot apara derma in acest perioada, sustine specialista. "Daca ne expunem la ore nepotrivite trebuie sa folosim un factor de protectie destul de ridicat, de exemplu 30, 40 sau chiar 50 plus, in functie de nuanta pielei".
Aplicarea cremelor de protectie se recomanda o data la 4 ore, iar daca produsul nu este rezistent la apa, cremele se vor aplica mai des. "Dincolo de disconfort, riscul aparitiei cancerului de piele este destul de ridicat, mai ales daca dupa o zi de plaja incep sa ne apara basicute. Dupa trecerea sezonului estival, arsurile solare isi lasa amprenta asupra dermei prin aparitia petelor, are in timp se transforma in cancer de piele¬, afirma dr Zabranca.
Oftalmologii atrag atentia asupra necesitatii purtarii ochelarilor de soare in aceasta perioada. "Retina este cea care are de suferit din cauza ultravioletelor, riscul aparitiei arsurilor de retina fiind ridicat", avertizeaza prof. dr. Monica Pop, medic oftalmolog, director al Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti.
Noutati