In urma cu 17 ani, numerosi romani se bucurau de petreceri organizate cu vecinii din bloc. Acum, putini sunt cei care mai intretin relatii de prietenie cu colocatarii lor. Psihologii sustin ca relatiile sociale se bazeaza astazi pe alte criterii. Cei care au renuntat la serviciul de la stat si au intrat in afaceri nu mai au timp pentru ceilalti. Iar lipsa timpului a dus inevitabil la scaderea comunicarii cu vecinul de palier. Aproape toti se multumesc doar sa-si salute politicos vecinii.
Sociologii spun ca astfel s-a exacerbat latura individualista a oamenilor. Cu alte cuvinte, "nu ma intereseaza ce face celalalt, nu sint interesat sa il ajut, nu ma intereseaza daca eu il deranjez, important e ca eu sa ma simt bine". Acum individualismul este foarte mare, contrar parerilor dupa care romanii ar fi "colectivisti prin natura lor", sustin specialistii in sociologie.
Banii au devenit criteriul principal dupa care se leaga prieteniile. In perioada comunista, salariile erau plafonate si banii nu erau pe primul loc in ierarhia valorilor. Astazi insa, bucurestenii cu bani si-au construit vile in cartiere rezidentile ajungand sa formeze un cerc de relatii, fara sa mai aiba legatura cu ceilalti.
Individualismul acerb al ultimilor ani este scuzat insa de o jumatate de secol de comunism. Condamnati la egalitarism, romanii si-au ascuns opiniile diferite, la fel ca si hainele, mobila, cafeaua sau deodorantele de marca. In cele din urma, mitul societatii fara clase a fost spulberat.
Incredibil, dusmanul mileului si al vazei de cristal de pe masa din sufragerie a fost televizorul! Televiziunea a inceput sa transmita 24 de ore din 24 si odata cu aparitia noilor posturi tv, sufrageria clasica a fost transformata intr-o camera de zi cu fotolii si canapele confortabile in care oamenii isi regasesc refugiul dupa orele de munca.
Tranzitia a modificat major intreaga familie. Femeile s-au emancipat, barbatii au fost obligati sa se implice mai mult in educarea copiilor, iar tinerii au copiat modele occidentale dupa numeroasele filme americane cu studenti si elevi. Spre deosebire de confratii lor de peste ocean, tinerii din Romania sunt depedenti financiar mai multi ani de parinti. Dar asta numai din cauza sistemului economic, in plina transformare. Bine instruiti, mari consumatori de media, ei si-au pastrat insa din conservatorism in ceea ce priveste biserica si sexualitatea, arata rezultatele unei cercetari realizate de Gallup Romania si de British Council.
"N-as putea spune ca romanii s-au depreciat moral dupa Revolutie. Exista, fata de Occident, o interiorizare mai slaba a normelor, mai putin respect fata de lege, care provine si din schimbarea lor atit de frecventa. Dar si din intelegerea gresita a libertatii, ajungindu-se pina la un comportament individual mai putin controlabil, in care fiecare face ce vrea", explica sociologul Ioan Marginean, director adjunct al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, defularea autohtonilor in fata statului.
Cornelia Dimofte