Transpiratia si sexualitatea
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Majoritatea oamenilor stramba din nas cand simt mirosul neplaut de transpiratie al unei persoane din apropiere. Si totusi, sexualitatea este strans legata de mirosul pe care il emana atat barbatul, cat si femeia. O femeie aflata in perioada ciclului menstrual se confrunta cu un miros urat, de care are senzatia ca nu poate scapa, indiferent cat de mult s-ar spala. In schimb, inconstient sau nu, masculul este atras de ea mai tare, chiar in zilele de fertilitate maxima. Atunci insa, acel miros urat dispare aproape total.
La randul ei, femeia se excita puternic de mirosul barbatului, in aceeasi perioada a ciclului. Mai mult chiar, cercetatorii au descoperit ca atunci femela isi regleaza in mod natural propriul miros, pentru a atrage barbatii. Transpiratia unui mascul poate fi considerata sexi, in functie de caracterul sau dominant. Evident ca acest miros este perceput diferit de catre femei. Una dintre concluziile experimentului a fost ca daca o femeie se simte excitata de mirorul unui barbat fara sa-l fi vazut vreodata, cu siguranta va fi atrasa de acesta de la prima intilnire. Cercetarile au fost facute toate pe femei aflate in perioada de ciclu menstrual.
Oameni de stiinta au observat cat de importanti sunt feromonii in relatia de cuplu dar si in viata sociala. Deocamdata ei nu au reusit sa stabilesca si modul in care functioneaza acest sistem, la baza caruia stau feromonii.
A doua etapa a studiului s-a axat pe descoperirea efectelor pe care mirosul femeii le are asupra barbatului. In perioada studiilor, 12 femei au mancat doar anumite alimente si nu au folosit deodorante. Au purtat la subrat tampoane de bumbac. Apoi, 42 de barbati au trebuit sa intocmeasca, dupa miros, un clasament al senzualitatii acestora.
"Mirosul axilar al femeilor in faza foliculara a fost gradat drept cel mai atractiv si mai putin intens", a spus conducatorul studiului Dr. Jan Havlicek, de la Universitatea Karlova. "Rezultatele sugereaza ca mirosurile corporale pot fi folosite de barbati ca indiciu al perioadei fertile in timp ce cauta parteneri sexuali."
Asa se explica faptul ca la serviciu, uneori, ca din intimplare, colegii se simt atrasi fizic unii de altii, desi multa vreme au putut lucra impreuna fara sa se gandeasca la sex. Doar prejudecatile sociale ii ajuta pe oameni sa se abtina si sa nu dea frau liber instinctelor. Descoperirile sugeraza insa ca femela este atrasa de masculul cel mai viril si viceversa. In restul timpului, femeile prefera alt gen de parteneri, decat cei sexuali. Asa se explica existenta cuplurilor bazate pe ratiuni si alte interese - nu neaparat economice. Studii similare au fost facute si in Statele Unite. Toate au concluzionat ca hormonii au jucat dintotdeauna un rol vital in evolutie, contribuind la propagarea speciei umane.
Barbatii percep imediat aceste evolutii hormonale si se comporta in consecinta. Unii devin mai gelosi, ingrijorati ca ar putea fi inselati de partenere. Constient sau nu, ei simt ca femeile, in perioada de ovulatie maxima, au tendinta de a pleca dupa masculi mai aratosi si cu performante sexuale mai mari.
Noutati