Totul despre diabet
7/7256
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Termenul diabetes mellitus se refera la un grup de boli care afecteaza modul in care organismul tau foloseste glucoza din sange, numita zaharul din sange. Glucoza este vitala pentru sanatate, pentru ca este principala sursa de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si tesuturile. Este principala sursa a organismului de combustibil.

Daca ai diabet, indiferent de care tip, inseamna ca ai prea multa glucoza in sange, desi motivele pot fi numeroase. Prea multa glucoza poate conduce la probleme serioase. Diabeticii cronici includ tipurile de diabet 1 si 2. potentialii diabetici reversibili includ prediabeticii, cand nivelul zaharului din sange este mai mare decat cel normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat ca diabetic.

Simptome

Simptomele celor afectati de diabet variaza in functie de tipul de diabet. Daca esti prediabetic, s-ar putea sa nu prezinti niciun simpton, sau poti avea cateva dintre simptomele celor ce prezinta deabet de tipul 1 sau 2

-sete excesiva
-urinare frecventa
-pofta de mancare excesiva
-inexplicabila pierdere in greutate
-oboseala
-tulburarea vederii
-infectii frecvente

Tipul 1 de diabet se dezvolta in copilarie mai ales sau in adolescenta, dar tipul 2 de diabet se poate dezvolta la orice varsta.

Cauzele

Cauzele aparitiei tipului 1 de diabet

Sistemul imunitar, care in mod normal lupta impotriva bateriilor si a virusilor, ataca si distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. In acest fel, vei ramane fara insulina. Insulina este cea care controleaza nivelul de zahar din sange. In acest caz, in loc sa fie transportat la celule, zaharul ajunge in sange.

Cauzele prediabetului si a diabetului de tip 2

Incazul prediabetului, care duce la diabetul de tipul 2, celulele devin rezistente la actiunea insulinei, iar pancreasul este incapabil sa produca suficient de multa insulina pentru a depasi rezistenta lui. In loc sa ajunga la celule, zaharul patrunde in sange. Grasimea in exces si inactivitatea par sa fie factorii cheie.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru tipul 1 de diabet

Desi cauzele exacte pentru tipul 1 de diabet sunt necunoscute, istoria familiei joaca un rol foarte mare. Riscul de a face diabet este foarte crescut daca ai un membru al familiei sufeind de aceasta boala. O boala virala poate constitui un alt factor.

Factorii de risc pentru tipul de diabet 2

-greutatea. Cu cat ai mai mult tesut gras, cu atat celulele devin mai rezistente la insulina

-inactivitatea. Cu cat esti mai inactiv, cu atat riscurile cresc. Activitatea fizica te aajuta sa tii greutatea sub control, transforma glucoza in energie si face celulele mai sensibile la insulina.

-istoria familiei. Riscul creste daca un membru al familiei are tipul 2 de diabet.

-varsta. Riscul este mai mare daca ai peste 45 de ani. Deseori pentru ca tinzi sa nu mai faci miscare, pierzi masa musculara si castigi in greutate.

-presiunea mare a sangelui

-nivelul scazut de colesterol bun

-nivelul trigliceridelor ridicat.

Tratament

Tratamentul tuturor tipurilor de diabet

-mancatul sanatos. Vei avea nevoie de foarte multe fructe, legume si cereale-mancaruri bogate in elemente nutritive si sarace in grasimi si calorii-cateva produse animale si cateva dulciuri. Va trebui sa inveti ce si cat sa mananci. Pentru asta e nevoie sa mergi la un nutritionist. Pentru mentinerea cantitatii de sange sub control, mananca aceeasi cantitate de mancare cu aceleasi proportii de carbohidrati, proteine si grasimi zilnic.



-activitatea fizica

Exercitiile fizice scad nivelul zaharului din sange, cresc sensibilitatea la insulina. Fa din exercitiile fizice un mod de viata. Cel putin 30 deminute de miscare pe zi fac minuni pentru sanatatea ta.

Tratamente pentru tipul de diabet 1 si 2

-insulina

Orice bolnav de diabet tipul 1, are nevoie de insulina pentru a supravietui. Unii bolnavi de diabet tipul 2 de asemenea necesita insulina. In functie de nevoile tale, medicul va prescrie un anumit tip de insulina care sa fie folosit in timpul zilei sau al noptii.

-medicamente

Uneori, medicamentele luate oral sau injectate stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina. Altele blocheaza actiunea enzimelor din stomac care distrug carbohidratii, sau fac tesuturile mai sensibile la insulina.

-transplant

Anumiti diabetici de tipul 1 pot face transplant de pancreas. In acest fel nu mai sunt dependenti de insulina.

Prevenire

Tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Pentru tipul de diabet 2 si prediabet existe metode de prevenire.

-mancare sanatoasa. Alege mancaruri sarace in grasimi si calorii. Fructele, legumele si cerealele sunt cea mai buna alegere.

-mai multa activitate fizica. Fa zilnic 30 de minute de miscare usoara. Mergi pe bicicleta, inoata.

-pierde kilogramele in exces. Daca esti supraponderal, chiar daca vei pierde 5 procente din greute, riscul diabetului se reduce.

Unele medicamente precum Glucophage sau Avandia pot reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2.