Tot ce trebuie sa stii inainte de a incepe sa faci sport
calendar_month 10 Dec 2020, 00:00
Sporturile de echipa, precum si activitatile fizice pot oferi numeroase beneficii dezvoltarii copiilor si adolescentilor, insa efectele pozitive se observa si in randul adultilor.
Exercitiile fizice regulate pot ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate a intregului sistem cardiovascular si astfel scade riscul de a suferi de boli de inima, de accidente vasculare cerebrale si de diabet. Totodata, sportul ajuta la mentinerea unei greutati potrivite, prin arderea caloriilor, dar contribuie si la imbunatatirea capacitatii corpului de a transporta si utiliza oxigenul in plamani si sange. Nu in ultimul rand, cu ajutorul activitatilor fizice, te eliberezi de stres si iti intaresti sistemul imunitar. Astfel, iti protejezi sanatatea mintala si te feresti de boli.
Asadar, sporturile, in special cele in echipa, sunt distractive si te ajuta sa te mentii sanatos, sa cunosti oameni noi si sa inveti mai multe despre munca in echipa. Daca nu ai incercat niciodata un sport de echipa, nu este niciodata prea tarziu sa inveti sa joci, insa trebuie sa fii pregatit pentru munca si practica multa.
Iata cum sa te pregatesti pentru practicarea activitatilor fizice:
Fii in forma
Faptul ca nu obosesti dupa ce alergi 300 de metri si ca stii cum sa respiri reprezinta un plus pentru pregatirea unui joc de echipa. Drept urmare, este important sa fii in forma inainte de a incepe sa joci. Pentru a obtine rezultate optime, incearca sa iti stabilesti un plan de activitati. Daca nu ai timp sa mergi la sala, poti instala una dintre numeroasele aplicatii online existente, pentru a fi activ acasa. Incepe cu exercitii fizice usoare, daca esti o persoana sedentara, pentru a nu-ti forta organismul.
Stabileste-ti obiective realiste
Totodata, pentru a te asigura ca iti gasesti motivatia zilnica si nu abandonezi inainte de a incepe, trebuie sa iti stabilesti obiective realiste. Pentru inceput, este important sa iti setezi obiective mici, usor de realizat, astfel incat sa nu te simti demotivat in cazul unui esec. Pana la indeplinirea scopului final – participarea la competitii ori modelarea corporala –, este important sa faci pasi marunti.
Verifica echipamentul
Daca te intorci la un sport de echipa practicat in urma cu cativa ani, verifica daca ti se mai potriveste echipamentul. In cazul in care esti incepator si vrei sa incerci sa inveti baschet, de exemplu, intreaba-ti antrenorul ori colegii de echipa ce tip de ghete baschet sunt cele mai potrivite. Or, daca vrei sa incerci fotbalul, verifica ce fel de echipamente de protectie te pot ajuta sa eviti accidentarile in timpul jocului (de pilda, sosete aderente, maneci anti-abrazive, genunchiere etc.).
Fa-ti un control de rutina
Pentru a te asigura ca poti juca fara probleme sportul pe care l-ai ales, este recomandat sa iti faci un control de rutina. Mergi la medic pentru a realiza un set de analize de rutina si pentru a fi sigur ca starea de sanatate iti permite sa faci efort fizic constant. Astfel, vei putea tine evidenta asupra evolutiei starii tale de sanatate si vei putea face comparatii intre rezultatele analizelor dinaintea inceperii sporturilor si cele de dupa cateva luni de activitati fizice constante.
Indiferent daca alegi un sport de echipa sau preferi activitatile fizice solitare, nu uita sa incluzi in programul tau si zilele de repaus. Este recomandat sa ai pauza cel putin doua zile pe saptamana, iar la nivelul unui an, in cazul sporturilor de echipa, perioada de odihna ar trebui sa fie de cel putin doua luni, astfel incat sa previi eventualele daune provocate de stresul unei competitii.
Sursa foto: Shutterstock
Noutati