Top cele mai ciudate 9 lucruri din univers
8/8342
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Gaurile negre, stelele cazatoare sau gravitatia sunt doar cateva dintre cele mai stranii lucruri dn univers, insa iata un top cu 9 dintre cele mai ciudate.

1 Universul

Sursa de energie, materia si universul in sine reprezinta inca un mister chiar si in urma cercetarilor realizate de-a lungul timpului.Oamenii de stiinta au analizat, la scara larga, ceea ce se numeste fundalul cosmic de microunde si au ajuns la concluzia ca universul este o expansiune de energie ultra-fierbinte si ultra densa.

Astronomii au calculat ca universul s-a format in urma cu aproximativ 14 miliarde de ani in urma unei explozii de proportii numita Big Bang.

2 Viata

Materia si energia abunda in univers, insa numai in numai cateva locuri sunt perfecte pentru a produce viata. Totusi, ramane un mister cum un amestec de elemente cum ar fi: carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf pot duce la aparitia vietii.

3 Gravitatia

Gravitatia poate fi definita ca fiind fenomenul fizic prin care corpurile fizice se atrag reciproc cu o forta a carei intensitate depinde de masele lor, dar si de distanta dintre ele.

Gravitatia este de motivul pentru care Luna se invarte in jurul Pamantului si pentru care Pamanul se invarte in jurul Soarelui.

4 Energia intunecata

Desi numele de energie este impropriu (pentru ca este vorba despre o substanta (cu masa si energie) si nu doar de energie, energia intunecata genereaza o forta care se comporta ca o gravitatie negativa (repulsiva). Astfel, energia intunecata poate fi o explicatie pentru accelerarea expansiunii universului. Mai mult decat atat, o serie de calcule realizate in anul 2008, arata ca universul este constituit, in proportie de 74% din energie intunecata.

5 Materia intunecata

Materia intunecata este o substanta care a fost descoperita relativ recent si a carei existenta a fost stabilita doar in teorie. Desi oamenii de stiinta sustin ca proportia de materie intunecata din univers este de aproximativ 21%, existenta sa nu a putut fi inca dovedita pe cale experimentala deoarece ea nu emite radiatii.

6 Neutrino

Daca in acest moment scoti din buzunar o moneda, vor trece prin ea, ca si cum nici nu exista, 150 de miliarda de particule mici, aproape fara masa. Aceste particule se numeste neutrino. Oamenii de stiinta au descoperit ca acestea provin din stele (vii sau din cele care explodeaza), din materiale nucleare si de la explozia Big Bang.

7 Magnetari

Un magnetar este un tip de neutron cu o putere magnetica foarte mare si cu o emisie de radiatii electromagnetice, raze X si raze gamma foarte ridicata.

Se cunosc foarte putine informatii despre structura fizica a magnetarilor - niciunul nu este suficient de aproape de Pamant pentru ca studiul sa fie facilitat.

8 Gaurile negre

Gaurile negre sunt obiecte astronomice limitate de o suprafata in interiorul careia campul gravitational este suficient de puternic pentru a atrage orice, oricat. Mai exact, nici macar lumina nu poate scapa de o gaura neagra.

9 Stele cazatoare

Ti s-a intamplat probabil, cel putin o data, sa vezi o stea cazatoare atunci cand te-ai uitat pe cer. De fapt, stelele cazatoare sunt meteori si sunt vizibili in special in timpul noptilor de vara (mai ales in luna august).

Stelele cazatoare sau meteorii sunt de fapt bucati de material care cad in atmosfera pamantului in urma unei coleziuni intre asteroizi sau a dezintegrarii cometelor.