Trecerea de la copil la un tanar adult aduce multe noutati in viata ta, printre care si o mai mare responabilitate. Finantele reprezinta un domeniu care nu este suficient de mult dezbatut nici in cadrul familiei, nici la scoala. Pentru ca un barbat care stie sa isi gestioneze corect banii poate reusi aproape orice in viata, ne-am gandit sa te ajutam cu cateva sfaturi financiare pe care orice tanar adult ar trebui sa le cunoasca si sa le puna in practica.
Indiferent de situatia financiara a familiei tale, cu cat inveti mai repede cum sa gestionezi corect banii, cu atat te vei putea dezvolta mai rapid pe cont propriu. Din pacate, educatia financiara este un subiect despre care auzim prea putin. Acest lucru poate duce la practici risipitoare si investitii paguboase, ce pot fi usor de evitat atunci cand detii macar notiunile de baza.
Asadar, iata cateva sfaturi utile din care te poti inspira ca tanar adult, pentru a-ti construi un viitor financiar:
1. Intelege corect notiunile financiare
In prezent, exista pe piata o multime de produse financiare menite sa-ti sara in ajutor, atunci cand ai nevoie. Insa, pentru a sti la care sa apelezi, astfel incat produsul sa fie potrivit nevoilor tale, trebuie sa cunosti bazele. Care este diferenta dintre un card de credit si o descoperire de cont (overdraft), ce este
un credit cu istoric negativ, ai nevoie de un credit ipotecar sau de creditul Prima Casa?
Intelegand exact care sunt caracteristicile fiecarui produs financiar, vei putea face alegerile corecte si iti vei construi o baza financiara mai puternica.
2. Stabileste-ti un buget
Incepe prin a identifica exact cati bani cheltuiesti lunar si compara aceasta suma cu venitul tau. Exista doua tipuri de cheltuieli de care trebuie sa tii cont: cele fixe si cheltuielile discretionare. Cheltuielile fixe sunt cele pe care trebuie sa le achiti in fiecare luna: abonamentul la serviciul de telefonie mobila, chiria, asigurarile facultative, utilitatile etc.
Cheltuielile discretionare sunt cele pe care alegi sa ti le asumi, nefiind esentiale pentru viata ta: abonamentele la platformele de streaming, comenzile de mancare de la restaurantele preferate, iesirile in oras cu prietenii, vacantele etc.
Daca la final vei observa ca suma cheltuielilor este mai mica decat cea a veniturilor, atunci esti pe calea cea buna. Insa, daca aceasta este egala sau chiar mai mare, atunci este momentul sa-ti analizezi cheltuielile discretionare. Vezi care sunt cele mai mari si pe care le poti elimina, cel putin pentru o perioada.
3. Munceste din greu pentru a-ti atinge scopul final
Cu siguranta ai auzit multe persoane discutand despre faptul ca si-ar dori sa aiba propria afacere, sa nu aiba sefi, pe scurt: sa lucreze pentru ei. Ei bine, pentru ca acest lucru sa fie posibil, este esential sa existe suficient de multa experienta acumulata. Asta presupune ca la fiecare job pe care il ai, indiferent cat de simplu poate parea, sa te implici 100%. Trateaza-ti colegii si persoanele aflate in pozitii de conducere cu respect, implica-te cat mai mult in toate activitatile legate de postul tau si afiseaza mereu o atitudine deschisa, proactiva.
Este important sa ai mereu ochii si sufletul deschise, pentru a intelege toate lectiile pe care viata le ofera. Incearca sa nu cazi in capcana celor ce critica mereu sistemul, deoarece acest lucru nu va face decat sa te blocheze sa evoluezi. Munca grea duce intotdeauna la o avansare in cariera, indiferent daca se intampla mai repede sau mai tarziu.
Speram ca aceste trei sfaturi sa te ajute sa dobandesti un echilibru financiar. Este nevoie de practica, vei intampina provocari, dar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Sursa foto: Pexels