Top 10: Cele mai celebre "ultime cuvinte"
8/8785
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Cand un om este pe moarte poate spune niste lucruri care sunt contrare celor in care a crezut, sau poate, cu o singura replica, sa spuna tot ce a trait si simtit pe lume. Pacat este ca, de obicei, cei care aud aceste ultime cuvinte sunt acei preoti carora nu le pasa si, daca omul spune ceva ciudat, ei transmit altceva familiei, ca nu cumva sa supere si mai rau membrii acesteia. Sunt insa oameni care au folosit ultimele cuvinte ce le-au fost date pe lume pentru a spune ceva care a ramas in istorie.

In general oamenii nu mor asa cum au trait si este posibil ca ultimele lor cuvinte sa enunte altceva decat crezurile lor. Haideti sa vedem un top 10 al acestor replici rostite pe patul de moarte.

Numarul 10 - Del Close (1934-1999)
"Multumesc, Doamne. Ma saturasem sa fiu cel mai amuzant om din incapere."

Lista comicilor inspirati sau "antrenati" de Del Close include nume consecrate ale genului, cum ar fi John Belushi, Stephen Colbert, Chris Farley, Bill Murray, Harold Ramis, sau Mike Myers. Influenta pe care a avut-o asupra acestui gen face ca ultimele sale cuvinte sa fie umile si sa vorbeasca despre ce a pus mai presus de orice: comedia.

Numarul 9 - Voltaire (1694-1778)
"Hei, dragul meu, acum nu este momentul sa imi fac dusmani." - cand a fost rugat sa renunte la Satan

Scriitor si filosof, Voltaire este cunoscut si pentru o alta replica celebra, dar care nu i se poate atribui, si asta pentru ca nu este sigur ca el a rostit-o: "Nu sunt de acord cu ce spui, dar as apara cu viata dreptul tau de a spune ce crezi." Indiferent ca el a spus asta sau nu, citatul este demn de un om lucid si care stie sa se foloseasca de argumente pentru a sustine ceea ce spune. De aceea poate, pe moarte fiind, nu a negat existenta Diavolului.

Numarul 8 - Davy Crockett (1786-1836)
"Va avetizez, baieti, ca voi tipa foarte tare." - chiar inainte de executie

Piatra funerara a acestui erou al folk-ului American il prezinta in mai multe ipostaze: pionier, soldat si politician, dar eroismul si faptul ca s-a sacrificat la Alamo, in timpul Revolutiei din Texas, au facut din Crockett o adevarata legenda. Detaliile despre moartea sa sunt inca in ceata si s-a discutat mult pe tema asta. Unii pretind ca a murit in lupta, iar ceilalti spun ca a fost executat la ordinal generalului Santa Anna.

Ca aceste cuvinte au fost ultimele ale sale sau ca sunt o pura inventie este irelevant. Ele exprima foarte bine umorul in fata mortii. Umorul ce apare in aceste momente este exact ce le trebuie celor care te urmeaza pentru a-i incuraja si a-i face sa-si dea seama ca sfarsitul nu este chiar asa o tragedie.

Numarul 7 - Henry David Thoreau (1817-1862)
"Nu imi amintesc sa ne fi certat vreodata." - cand i s-a pus in vedere sa faca pace cu Dumnezeu

Acest scriitor englez si-a trait viata din instinct si a facut doar ce a vrut, fara a fi vreodata influentat de altii. Era ridiculizat de vecinii sai si vazut ca un ciudat si un singuratic, dar ideile sale au schimbat lumea in momentul in care au fost preluate de Ghandi, JFK sau Martin Luther King. De aceea, cand matusa sa i-a pus in vedere ca nu moara fara a se fi impacat cu Dumnezeu, acesta nu a putut raspunde decat asa cum a facut-o. Ar fi insemnat sa faca ceva diferit fata de cum traise pana atunci si era inacceptabil pentru el.

Numarul 6 - Pancho Villa (1878-1923)
"Nu lasati sa se termine asa. Spuneti-le ca am zis ceva."



Pancho Villa a evoluat de la statutul de mexican sarac si analfabet, devenind un revolutionar cunoscut in toata lumea si apoi Guvernator in Chihuahua. El a condus prima revolutie victorioasa a secolului 20 si a impus revolutionarilor ce aveau sa urmeze anumite standarde. Aceste standarde au fost respectate chiar si de Che Guevara. Exista foarte multe legende despre Pancho Villa si asta pentru ca, inca de la inceput, el a fost vazut ca un Robin Hood al vremurilor moderne.

Ultimele sale cuvinte ne spun mai multe despre om, decat despre legenda. Chiar si la finalul vietii stia ca miturile trebuie alimentate pentru ca ideile lui sa poata inspira si alti oameni, dar negasind nimic profound, a lasat omul simplu din el sa vorbeasca.

Numarul 5 - Carl Panzram (1891-1930)
"Grabeste-te, bastardule! As mai putea ucide 10 oameni la cat de greu te misti tu!" - inainte de a fi executat

America iubeste baseball-ul, placinta cu mere si serialele cu ucigasi. Acestea fiind spuse, este uimitor ca Panzram nu a avut parte de mai multa publicitate. S-a numit singur "ura in persoana" si a recunoscut 21 de crime si peste 1000 de violuri. Inainte de a intra sa petreaca 25 de ani la Leavenworth, el a facut un juramant: "Il voi ucide pe primul om care ma va deranja." S-a tinut de cuvant si astfel a primit pedeapsa cu moartea. De asemenea, el i-a amenintat si pe cei din gruparile de aparare a drepturilor omului ca ii va omori daca vor face apel impotriva sentintei.

In ciuda a ceea ce a facut in viata, Panzram credea ca el nu s-a nascut cu raul in el, ci ca era produsul violentei de care a avut parte in copilarie. Cand a parasit scoala, s-a dedicat unei vieti de criminal si, cu toate acestea, in autobiografia sa spunea: "Singurul meu regret este ca trebuia sa ma nasc mort, sau sa nu ma nasc deloc." Acest comentariu, combinat cu ultimele sale cuvinte, sugereaza comuniunea celor doi, cel care a fost si cel care a devenit in urma unei copilarii plina de violenta.

Numarul 4 - Joan Crawford (1905-1977)
"La naiba... Sa nu indrazniti sa-l rugati pe Dumnezeu sa ma ajute." - catre menajera sa cand a vazut ca aceasta incepe sa se roage

In ciuda nasterii intr-o familie catolica si a convertirii ulterioare la Crestinism, Crawford a respins ajutorul divin cu aceeasi raceala care a tinut-o in viata patru decenii la Hollywood, avand sase copii adoptati si patru soti. Nu i-a fost frica in ultimele momente ca poate fi condamnata la rau, si asta poate pentru ca stia ce sunt durerea si suferinta. Ultimul paragraf din testamentul ei ii dezmosteneste pe cei mai mari doi copii ai sai, "pentru motive pe care ei le cunosc foarte bine." Fiica dezmostenita, Christine, s-a razbunat asociind imaginea mamei sale cu un mic animal de casa, enervant, in cartea si filmul "Mommie Dearest."

Numarul 3 - Isadora Duncan (1877-1927)
"Adio prieteni, ma indrept spre glorie!"

Isadora Duncan a influentat teribil o lume a dansului care a plans-o indelung. Simtul ei dramatic si-a pus amprenta asupra dansului si a fost cunoscuta pentru asta. Ultimele sale cuvinte parca fac parte dintr-o drama, Isadora astfel parasind scena, fara sa stie, asa cum a facut-o toata viata.

Duncan purta mereu esarfe foarte lugi. In Franta, intr-o zi de toamna, ea s-a urcat intr-o masina care avea rotile cu spitele descoperite si a spus: "Adieu, mes amis, je vais a la gloire!" Nu stia ca esarfa i se prinsese la una din roti si, inainte ca cineva sa ii poata spuna, ea a zburat din masina si a murit pe loc din cauza fracturarii gatului.

Numarul 2 - Oscar Wilde (1854-1900)
"Aceasta perdea ma omoara; eu ori ea, unul din noi trebuie sa dispara."

La momentul mortii sale, marele scriitor irlandez Oscar Wilde nu se mai numara printre cei mai faimosi oameni ai Londrei. Mai mult, in timp ce statea intr-un pat in Paris, el era vazut ca un detinut, dupa ce petrecuse doi ani la inchisoare pentru "indecenta maxima" - denumirea data in secolul 19 pentru comportamnent homosexual. Dar, ca unul dintre cei mai mari scriitori ai timpului sau, ultimele sale cuvinte arata ca a murit exact asa cum a trait.

Numarul 1 - Humphrey Bogart (1899-1957)
"Nu trebuia niciodata sa renunt la scotch pentru Martini."

Rolurile ce l-au facut celebru il prezentau ca "barbat intre barbati" si mare consumator de doamne, iar omul Bogart era asemanator in mare parte personajelor sale. De fapt, replicile lui au fost deseori mai bune decat cele care au fost scrise pentru el. Cand un judecator l-a intrebat pe Bogart daca era baut cand a comis o anumita fapta, Bogie i-a raspuns, "Nu toti suntem bauti la trei dimineata" Tot marele actor a spus si "Intreaga lume este la trei pahare inapoi." Bogart era un mare jucator de sah si un impatimit al operelor lui Shakespeare, Pope si Platon.

Ironic, in timp ce se filma pentru "The African Queen" intr-o locatie de pe continentul negru, toata lumea, cu exceptia sa, s-a imbolnavit de dizenterie. "Am construit un zid rezistent de scotch intre mine si insecte," a spus el. "Daca un tantar ma musca ar fi insemnat sa cada imediat mort de bautura." Nu este de mirare ca a murit plangand faptul ca se apucase sa bea Martini.

Trecand prin viata, inevitabil avem ocazia de a rosti cuvinte memorabile pentru a slavi anumite ocazii, asa ca in aceasta categorie putem plasa si ultimele cuvinte pe care le rostim, inainte de a parasi aceasta lume.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro