The history of Tequila
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pana acum nu am cunoscut nici un barbat care sa nu fie innebunit dupa Margarita. Stiti voi, cocktailul acela in care se simte foarte puternic gustul de tequila... Nu este prea complicat de preparat, asa ca se poate servi cu usurinta si acasa. Si cand ma gandesc ca la inceput, tequila era servita doar la ritualurile religioase (cu mult inaintea secolului XVI).
Originile ei...
Tequila City dateaza din anul 1656. La inceputul secolului XVII, in acest oras principala ocupatie era producerea bauturii alcoolice cu acelsi nume. De-a lungul secolelor XVII si XVIII, Jose Cuervo a devenit primul comerciant de Tequila, cu drepturi legale, obtinute de la guvernul spaniol ce controla Noua Spanie. La sfarsitul anilor 1800, Cenobio Sauza a facut posibila exportarea bauturii in America.
Ce contine
Conform legii mexicane, 51% din aceasta bautura trebuie sa fie data de planta numita Blue Agave. Desigur, exista si tequila cu 100% Agave, insa inainte de a fi trimisa spre export, va fi riguros inspectata de catre autoritati. Distileriile folosesc plante de zahar pentru a da aroma bauturii, insa nu trebuie sa depaseasca 49% per sticla. Acesta e modul cel mai economic de a produce tequila.
Tequila Agave 100% este produsa doar in Mexico si este foarte scumpa. De ce In primul rand, pentru a fi potrivita, planta trebuie sa fie lasata la maturat timp de 10 ani. Principalul stat in care se cultiva minunatia de planta se numeste Jalisco. In afara de acesta, mai sunt alte 4 regiuni: Michoacan, Navarit, Tamaulipas si Guanajuato. Ceea ce trebuie precizat e ca din circa 100 feluri de Agave, singura care serveste la producerea "licorii" este Blue Agave.
Arta alegerii...
Data viitoare cand te duci la market si vrei sa-ti cumperi o sticla de tequila, acorda-ti un minut pentru a citi eticheta. Ar trebui sa fie specificata daca e 100% Agave sau Anejo. De asemenea trebuie sa fie mentionate: numele distileriei si regiunea din care provine. In afara de asta, va mai invat un truc. Fiti foarte atenti! Pe unele etichete veti gasi numarul NUM, care este un mod unic de indentificare a producatorilor de tequila. In cazul in care veti gasi literele "DGN", Direccion General de Normas, sa stiti ca bautura la care va uitati salivand este imbuteliata in Statele Unite si este foarte veche.
Arta distilarii
Odata incheiat procesul distilarii, tequila nu necesita anumite perioade de invechire, ca in cazul altor spirtoase. Totusi, Gold Tequila este lasata sa "imbatraneasca" pentru trei ani, in butoaie de stejar. De altfel, cea care mai necesita un an de "imbatranire" este Tequila Anejo.
Exista trei mari tipuri de tequila: Gold, Anejo si White. Asa ca, data viitoare cand mergeti la bar, veti sti ce sa cereti.
GoaHead, Editor Askmen.ro
Noutati