The history of Brandy
8/8871
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Brandyul este distilat din fructe ca: struguri, mere, afine, afine, s.a. In functie de fructe si de regiunea in care este produs, poate fi impartit in: Cognac, Armagnac, American Brandies si fruit brandies. De-a lungul timpului, brandy-ul a fost savurat ca bautura, dar a fost si folosit ca ingredient la anumite mancaruri. Cele mai de succes marci de brandy sunt: Alexander, Singer si Sidecar.

Cu mult inainte de secolul 16, vinul era un produs de schimb foarte popular in Europa. Pe la inceputul secolului 16, un comerciant olandez a inventat modalitatea de a trimite mai mult vin fara a depasi limita impusa de lege. Astfel, el a produs un concentrat de vin, iar odata ajuns la destinatie, intr-un port din Olanda, i-a adaugat apa. Bautura a fost denumita "bradwijn", insemnand "burned wine" (vin ars), ce mai tarziu avea sa devina "brandy".

Cognacul
Cognacul a aparut in secolul XVII, prin dubla distilare, procedeu care se foloseste si astazi. Odata incheiat procesul de distilare, bautura este transferata in butoaie din lemn de stejar si este lasat la maturat pentru cel putin un an. Pe vremuri, acesta a fost unul dintre produsele pe care s-a bazat dezvoltarea economiei franceze.

Armagnacul
Principala diferenta intre Cognac si Armagnac este metoda de distilare. Armagnacul este distilat o singura data si se lasa la maturare pentru o perioada mai lunga de 10 ani, dar nu mai mult de 30 de ani. Varsta optima este intre 15 si 20 de ani. Aceasta bautura este produsa in Gascony, Franta, din 4 tipuri de struguri: Baco, Colomabard, Folle Balanche si Ugni Blanc (Grebbiano).

In zilele noastre, brandyul american, in cea mai mare parte, este produs in California, acolo unde este cultivata vita de vie. In conformitate cu legea americana, brandyul trebuie lasat la maturat pentru cel putin doi ani, in butoaie de lemn.

Brandyul are un sistem unic de evaluare a calitatii, astfel:
C - Cognac
E - Extra
F - Fine
O - Old
P - Pale
S - Special
V - Very Special
A.C. - 2 ani, tinut in butoi de lemn
V.S. - Very Special, 3 ani, butoi de lemn. Este deseori numit "Trei Stele".
V.S.O.P - Very Superior Old Pale. Numit si "Cinci stele".
X.O. - Extra Old
Napoleon - cel putin 4 ani de maturare.
Varietal - Amagnacul, care este un brand,
Vintage - trebuie tinut in lemn de stejar
Hors D'age - inseamna ca e mult prea batran pentru a i se determina varsta.

Traditia spune ca brandyul se savureaza dupa masa, impreuna cu deserturi ca: ciocolata si mere. Brandyul din fructe este de preferat sa fie racit inainte de a fi consumat.

GoaHead, Editor Askmen.ro